5 dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală – Ce sunt și ce tratamente se recomandă

Share your love

Bolile cu transmitere sexuală sau BTS cum sunt cunoscute afectează multe persoane și cu precădere cele care nu se protejează în acest sens. Manifestările clinice și infecțiile sunt determinate de viruși, paraziți și bacterii, în cea mai mare parte a cazurilor. În rândurile ce urmează poți descoperi informații despre 5 dintre aceste boli grave, plus recomandările medicilor de specialitate.

 

Care sunt cele mai întâlnite infecții cu transmitere sexuală și ce se recomandă în acest sens?

  1. Sifilis

Una dintre cele mai grave boli cu transmitere sexuală este sifilisul. Leziunile care apar în zona genitală în urma unui contact sexual fără protecție se pot extinde și în alte părți precum zona anală sau chiar în cavitatea orală. Bacteria care provoacă sifilisul atacă de asemenea și sistemul nervos, afectând în timp și alte organe, dacă boala nu e tratată la timp. 

Consultul la medicul de specialitate este primul lucru care se recomandă în acest sens pentru că acesta va ști ce tratamente să ofere. Se pot face teste BTS de pe goldenprotect.ro de către oricine crede că se confruntă cu o asemenea afecțiune gravă.

  1. Chlamydia

Bacteria care se instalează la nivelul organelor genitate și care dezvoltă boala infecțioasă numită Chlamydia. Aceasta poate “ieși la suprafață” chiar și după 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat. Atât femeile cât și bărbații sunt afectați de această bacterie, iar tratamentul oferit de medicul specialist conține antibiotic, printre altele. Chiar dacă în majoritatea cazurilor Chlamydia este grea de depistat, boala în sine există și se poate detecta.

  1. HIV

Virusul imunodeficienței umane sau HIV este o altă boală cu transmitere sexuală care îi afectează pe cei care au parte de contact sexual neprotejat. Aceasta evoluează în SIDA, care este considerată cea mai gravă dintre bolile cu transmitere sexuală. Dacă în anii ’70-’80 tratamentul era practic inexistent, în zilele noastre sunt clinici și centre de specialitate unde pacienților li se oferă anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor și pentru a duce o viață cât de cât normală. 

Din păcate, SIDA poate fi descoperită chiar și după 10 ani de la contactul sexual neprotejat. Virusul HIV afectează din start sistemul imunitar și este considerat unul dintre cei mai periculoși la ora actuală chiar și după zeci sau sute de cercetări în domeniu.

  1. Gonoreea

Printre bolile cu transmitere sexuală se numără și Gonoreea, o infecție bacteriană care afectează multe persoane. Contactul sexual neprotejat este singurul motiv pentru care gonoreea se transmite rapid, iar în afara zonelor genitale pot fi afectate gura, gâtul, ochii și anusul. În anumite cazuri, gonoreea este detectată abia după câteva luni. Însă în urma testelor și controalelor specifice, dacă apar simptome diverse, medicul poate spune dacă este vorba de gonoree și ce tratament este necesar.

  1. Herpes

Virusul herpes simplex este extrem de contagios și evident, se transmite pe cale sexuală. Această boală cu transmitere sexuală se manifestă destul de urât, cu vezicule roșii care provoacă mâncărimi și dureri în zona genitală. De altfel, există cazuri în care herpesul se instalează chiar și în interiorul colului uterin, lucru pe care doar un medic ginecolog îl poate detecta. 

Ca și în cazul altor infecții cu transmitere sexuală ce se pot descoperi în urma testelor specifice, și herpesul poate fi detectat. Există însă tratamente dedicate pentru eliminarea acestui virus din organism, însă doar medicul de specialitate le poate oferi.


Așadar, acestea sunt 5 dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală în rândul adulților. Se recomandă în repetate rânduri protecția în timpul actului sexual pentru a evita pe cât posibil astfel de boli și transmiterea lor la alte persoane.

Împărtășește-ți dragostea