europa

Cea mai mica tara din europa

Share your love

Introducere

Europa este un continent divers si are multe de oferit, de la culturi si istorii interesante la locuri impresionante de vizitat. Cu toate acestea, dintre tarile Uniunii Europene, cea mai mica tara este Vaticanul. Vaticanul, care este oficial denumit Statul Vatican, este un stat suveran independent care se afla in centrul Romei, in Italia. El este cea mai mica tara din Europa si una dintre cele mai mici din lume.

Istorie

Vaticanul a fost fondat in 1929 in urma Tratatului de la Lateran, care a incheiat Razboiul de 20 de ani dintre Statul Vatican si Regatul Italiei. Tratatul a stabilit Vaticanul ca stat independent si a stabilit relatiile dintre Vatican si guvernul Italian. La acea vreme, Vaticanul a fost cea mai mica tara din Europa. In 1981, Vaticanul a devenit membru al Natiunilor Unite si, in 2002, a devenit membru al Uniunii Europene.

Populatie

Statul Vatican se intinde pe o suprafata de numai 0,44 km², iar populatia sa este de aproximativ 1.000 de persoane. Majoritatea populatiei Vaticanului sunt clerici, intrucat mai mult de 80% din populatia totala este format din preoti si lideri bisericesti. Este interesant de mentionat ca Vaticanul nu are niciun cetatean permanent; toti locuitorii sunt clerici care au mai putin de un an de stat in Vatican inainte de a parasi statul.

Lingvistica

Limba oficiala a Statului Vatican este italiana, dar multe persoane vorbesc, de asemenea, latina. Limba oficiala a Bisericii Catolice este latina, iar majoritatea documentelor oficiale si a ceremoniilor liturgice sunt redactate in limba latina. Totusi, in documentele oficiale ale Statului Vatican, limba italiana are prioritate.

Economie

Pentru a sustine economia sa, Statul Vatican se bazeaza pe venituri din diferite surse, precum vanzarea de produse si servicii catolice, precum si donatii si taxe pe care le platesc membrii Bisericii. De asemenea, Vaticanul are propriile sale monede, numite lire vaticane, care sunt folosite exclusiv intern in Statul Vatican si nu sunt recunoscute in afara acestuia.

Cultura

Statul Vatican are propria sa cultura, care se bazeaza pe traditiile si credintele Bisericii Catolice. Vaticanul este renumit pentru bisericile sale impresionante, cum ar fi Catedrala San Pietro, care este considerata una dintre cele mai importante monumente arhitecturale din lume. De asemenea, Vaticanul gazduieste muzee precum Muzeul Vatican si Galeria de Arta Vaticanului, care au expozitii impresionante, precum si biblioteci, cum ar fi Biblioteca Vaticanului, care are una dintre cele mai mari colectii din lume.

Concluzie

Vaticanul este cea mai mica tara din Europa si unul dintre cele mai mici din lume. El are o istorie interesanta si o populatie majoritara de clerici. Limba oficiala a Vaticanului este italiana, iar economia sa se bazeaza pe venituri din produse si servicii catolice, precum si din donatii si taxe. Cultura Vaticanului se bazeaza pe traditiile si credintele Bisericii Catolice si gazduieste muzee si biblioteci impresionante.

Împărtășește-ți dragostea