biserica

Cea mai veche biserica din romania

Share your love

Cea mai veche biserica din romania

Introducere

Biserica a devenit una dintre cele mai importante institutii religioase din Romania si se pot gasi multe biserici vechi pe teritoriul tarii noastre. Cea mai veche biserica din Romania este Biserica Curtea Domneasca din Curtea de Arges, care a fost construita in secolul al XIII-lea. Acest sanctuar este considerat a fi unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Romaniei si un simbol al spiritualitatii si al istoriei. Biserica Curtea Domneasca a fost construita pe locul uneia dintre cele mai vechi lacase de cult din tara, fiind una dintre cele mai vechi constructii din Romania.

Istorie

Biserica Curtea Domneasca a fost construita in secolul al XIII-lea, pe locul unui altar roman, facandu-se referire la acest lucru si in stilul architectural al acestui sanctuar. In secolul al XIV-lea, biserica a fost transformata intr-un monument de arta brancoveneasca si a servit ca ctitor al domnitorului Basarab I, fiind considerata un simbol al spiritualitatii. De-a lungul anilor, biserica a fost renovata si a avut de suferit schimbari arhitecturale, fiind inclusa si in patrimoniul UNESCO. Biserica Curtea Domneasca este si astazi o mare atractie turistica si o importanta parte a culturii romanesti si a spiritualitatii.

Stilul Architectural

Biserica Curtea Domneasca este construita din caramida si are un stil de arta brancoveneasca, asa cum se poate vedea prin complexitatea si bogatia detaliilor sale. Acest stil al bisericii face referire la perioada domniei lui Basarab I, dar si la cea a lui Mircea cel Batran si a lui Constantin Brancoveanu. Detaliile sale cele mai importante includ arcade si coloane cu capiteluri brancovenesti, usi cu scoici, picturi si sculpturi din lemn si panouri din caramida pictate in stil popular.

Atractii Turistice

Biserica Curtea Domneasca este una dintre cele mai importante atractii turistice din Romania si un simbol al spiritualitatii si al istoriei. Aceasta biserica este vizitata anual de mii de turisti din toata lumea, veniti sa admire arhitectura sa, picturile si sculpturile, dar si sa simta spiritualitatea care o inconjoara. La interiorul bisericii se pot admira o parte din relicvele lui Basarab I si omopolitului Ioanichie, un obiect religios important al acelei perioade. In curtea bisericii se mai pot vedea si unul dintre cele mai vechi monumente funerare din Romania.

Traditii si Legende

Biserica Curtea Domneasca este strans legata de istoria si spiritualitatea Romaniei si, prin urmare, se spune ca aceasta biserica gazduieste o serie de legende si traditii din acea perioada. Una dintre cele mai cunoscute legende se refera la imparatul roman Traian si la mica biserica care a fost construita pe locul unde s-a intamplat miracolul. Se mai spune ca aceasta biserica este un loc sacru, in care numeroase alte legende si fapte miraculoase au fost petrecute.

Concluzie

Biserica Curtea Domneasca din Curtea de Arges este una dintre cele mai vechi constructii din Romania, construita in secolul al XIII-lea si considerata un simbol al istoriei si spiritualitatii tarii noastre. Aceasta biserica este una dintre cele mai importante atractii turistice ale Romaniei, fiind vizitata anual de zeci de mii de turisti interesati de arhitectura sa, picturile si sculpturile, dar si de numeroasele legende si traditii stranse in jurul sau. Biserica Curtea Domneasca este, prin urmare, o importanta parte a culturii romanesti.

Împărtășește-ți dragostea