insulina

Cine a inventat insulina

Share your love

Cine a inventat insulina

Introducere

Insulina, un hormon esential care are un rol important in functionarea normala a organismului, este folosita in prezent ca tratament pentru diabetul de tip 1 si de tip 2. In mod traditional, insulina a fost extrasa din pancreasul animalelor, iar in prezent poate fi obtinuta prin tehnologii avansate. In ciuda faptului ca insulina si diabetul sunt bine cunoscute publicului larg, povestea din spatele inventarii insulinei poate fi adesea uitata. Acest articol are ca scop sa exploreze istoria inventarii insulinei si sa prezinte scurt inventatorii care au contribuit la dezvoltarea acesteia.

Originea Descoperirii Insulinei

Istoria descoperirii insulinei se incepe in 1889, atunci cand medicul german Oskar Minkowski si asistentul sau Joseph von Mering au observat ca diabetul este provocat de indepartarea pancreasului unei sobolani. Initial, Minkowski si Mering au crezut ca diabetul era provocat de indepartarea colectorilor biliari, dar in cele din urma au descoperit ca este pancreasul care are un rol important in producerea zaharului in organism. Acest lucru a dus la descoperirea faptului ca pancreasul este responsabil de reglarea nivelului de zahar din sange si ca, fara el, diabetul a devenit o tragedie pentru multi oameni.

Descoperirea Insulinei

Interesul lui Minkowski si Mering pentru diabet l-a determinat pe un alt medic german, Paul Langerhans, sa investigheze pancreasul si sa descopere structuri microscopice denumite celule beta. In anii care au urmat, Paul Langerhans si-a dedicat viata cercetarii celulelor beta si a descoperit ca acestea produc o substanta chimica numita insulina. Pe masura ce Langerhans si-a dedicat viata cercetarii insulinei, un alt medic, Eugene Opie, a fost primul care a publicat o descriere detaliata a celulelor beta in revista sa medicala.

Inventarea Insulinei

In 1921, doi medici canadieni, Frederick Banting si Charles Best, au fost cei care au avut dreptul de a inventa insulina. Banting si Best au incercat initial sa obtina insulina din pancreasul animalelor, insa au descoperit ca aceasta nu era suficienta pentru a trata diabetul. Pentru a obtine cantitatea necesara de insulina, cei doi au recurs la injectarea insulinei direct in sangele pacientilor cu diabet. Acest procedeu a fost prima injectie de insulina din lume si a fost efectuata in anul 1922 cu succes asupra unui pacient cu diabet.

Dezvoltarea Insulinei

Prima insulina produsa de Banting si Best a fost de origine animala, insa in anii 1920 a inceput dezvoltarea insulinei de origine umana. Primele injectii de insulina umana au fost efectuate la inceputul anilor 1930 si, in prezent, insulina umana este folosita in tratarea pacientilor cu diabet. In prezent, exista mai multe tipuri de insulina, fiecare avand diferente in modul de actiune si in viteza de absorbtie a insulinei in organism.

Concluzie

In concluzie, istoria inventarii insulinei este una plina de realizari uimitoare si contributii importante ale medicilor si cercetatorilor din intreaga lume. Desi inventarea insulinei nu ar fi putut fi facuta in mod independent, fiecare aport a contribuit la dezvoltarea sa si la introducerea acesteia pe piata. In prezent, insulina este folosita pe scara larga ca tratament pentru diabetul de tip 1 si de tip 2, si promite sa salveze vieti in toate colturile lumii.

Împărtășește-ți dragostea