10 lucruri interesante despre simțul olfactiv
Share your love
Suntem expuși zilnic la o varietate de mirosuri, multe dintre ele având un impact semnificativ asupra stării noastre de spirit. Mirosul dulce-amărui al primei cești de cafea, aromele familiare din casa părintească sau parfumul mamei sunt doar câteva exemple de mirosuri care ne trezesc amintiri.
De la câte mirosuri diferite poate capta nasul uman și până la legătura dintre miros și memorie, există o mulțime de lucruri surprinzătoare despre acest simț.
Iată zece lucruri interesante despre simțul olfactiv:
1. Există zece milioane de receptori în nas
Mirosul este detectat de receptorii localizați pe celulele nervoase ce călătoresc până la creier. Combinația de celule ce se activează în acest proces generează mirosurile unice pe care le putem detecta.
Industria parfumeriei își dedică existența simțului olfactiv. Astfel, aromele parfumurilor ne ajută să rememorăm evenimente și ne amintesc de persoane dragi. Dintre casele de parfumuri recunoscute, Amouage se distinge prin varietatea de note clasice, atemporale ce se regăsesc în parfumurile brandului.
2. Mirosurile păstrează amintirile mai vii decât o fac imaginile
Amintirile legate de mirosuri au un impact puternic asupra vieții noastre. Deși ne uităm adesea la imagini pentru a ne aminti trecutul, mirosurile ne ajută mai mult decât imaginile să rememorăm amintiri.
Pentru a procesa un miros, creierul uman folosește aceleași zone pe care le-ar folosi pentru a procesa emoțiile. Acest lucru face ca mirosurile să ne ajute foarte bine să ne amintim momente ce ne-au marcat existența.
3. Poți mirosi… sentimente
Se pare că putem mirosi sentimentele de frică și dezgust prin transpirație și chiar putem experimenta aceleași emoții în diferite contexte.
Cu alte cuvinte, este posibil să mirosim sentimentele pe care le avem. În mod uimitor, simțul nostru olfactiv este atât de dezvoltat încât există semnale olfactive în transpirație, care îi ajută pe ceilalți să empatizeze cu noi atunci când trăim anumite emoții.
4. Simțul olfactiv se acutizează în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, simțul olfactiv al femeii devine mai accentuat și hipersensibil. Se crede că acest simț al mirosului accentuat ar putea fi motivul din spatele poftelor alimentare ale femeilor însărcinate.
5. Femeile au un simț al mirosului mai accentuat decât bărbații
Femeile identifică mirosurile mai ușor decât bărbații. Unul dintre motive poate fi faptul că femeile au regiunea prefrontală a creierului mai dezvoltată.
De asemenea, este posibil ca acest simț să fi evoluat ca urmare a dezvoltării abilității de a detecta posibilii parteneri sau pentru a le ajuta pe femei să se apropie de nou-născuți și să dezvolte sentimente de atașament.
6. Câinii au mai multe celule olfactive decât oamenii
Oamenii au între cinci și șase milioane de celule care detectează mirosurile, în comparație cu câinii, care au aproximativ 220 de milioane de celule. Oamenii au evoluat pentru a se baza mai puțin pe simțul mirosului, în timp ce majoritatea animalelor au păstrat acest simț.
7. Pierderea mirosului poate semnala unele afecțiuni medicale
Scăderea simțului olfactiv poate fi un semn al unor afecțiuni de sănătate. Capacitatea redusă de a identifica mirosurile a fost asociată cu pierderea funcției celulelor cerebrale.
Totuși, a avea un simț al mirosului diminuat nu este neapărat un motiv de panică. Majoritatea lucrurilor care interferează cu simțurile olfactive sunt alergii și leziuni minore.
8. Mirosul poate stimula memoria și capacitatea de învățare
Mirosurile sunt stimuli puternici care pot evoca stări emoționale și pot sprijini învățarea și memoria. Spre deosebire de celelalte sisteme senzoriale, simțul olfactiv nu trece prin talamus pentru a fi direcționat către cortex. Mai degrabă, informațiile despre miros sunt transmise direct către sistemul limbic, o regiune a creierului asociată în mod obișnuit cu memoria și procesele emoționale. Acest lucru oferă simțului olfactiv puterea de a influența starea de spirit și achiziția de noi informații.
9. Putem mirosi înainte de a ne naște
Mirosul este primul simț care se dezvoltă, bebelușii beneficiind chiar din burtică de un simț olfactiv complet format și funcțional.
După naștere, acest simț continuă să joace un rol major în dezvoltare, mirosul de creioane colorate fiind menționat ca una dintre primele noastre amintiri din copilărie.
10. Celulele olfactive se reînnoiesc la fiecare 40-60 de zile
Simțul olfactiv este la apogeu în jurul vârstei de 18 sau 19 ani. După această vârstă, chiar dacă celulele se regenerează, simțul olfactiv scade treptat.
În concluzie, modul în care simțul olfactiv este conectat la creier este unic în rândul simțurilor tale. Poate că nu credem că ne bazăm pe miros la fel de mult ca pe celelalte simțuri, dar acesta este esențial pentru bunăstare și pentru supraviețuire.
Sursa foto: Shutterstock.com