Tipuri de meningită și cauzele lor – Ce trebuie să știi
Share your love
Meningita este o inflamație a membranei care acoperă creierul și măduva spinării, cunoscută sub numele de meninge. Aceasta reprezintă un tip de infecție a sistemului nervos, ceea ce înseamnă că este foarte gravă, putând cauza apariția unor complicații serioase pe termen lung sau chiar a decesului. Afecțiunea este contagioasă și pot chiar să apară epidemii de meningită, iar tratamentul ar trebui prioritizat, pentru a reduce șansele de agravare și a preveni răspândirea afecțiunii.
Tipuri de meningită și cauze
Putem diferenția între mai multe tipuri de meningită, judecând după mai multe criterii. În funcție de evoluție și de durata simptomelor, putem specifica trei tipuri de meningită. Meningita acută are o evoluție rapidă sau extrem de rapidă, simptomele făcându-și apariția în doar câteva zile. În cazul meningitei subacute, simptomele încep să fie vizibile după mai multe zile sau chiar câteva săptămâni, în timp ce meningita cronică se dezvoltă mult mai încet, uneori de-a lungul mai multor luni sau ani.
Din punct de vedere al cauzelor, meningita diferă în funcție de agentul care provoacă infecția. Dacă este vorba de un agent bacterian, lucrurile devin foarte periculoase, deoarece afecțiunea poate avea o evoluție foarte rapidă și poate deveni letală. Însă, meningitele apar cel mai adesea pe fond viral. Aceste virusuri se pot transmite pe cale cutanată, respiratorie sau digestivă și de obicei nu sunt la fel de periculoase, vindecându-se mai ușor, uneori spontan. Putem vorbi și de meningită fungică, însă în cazuri mai rare, de obicei cronice, prezente la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. O formă și mai rară este reprezentată de către meningita parazitară.
Simptome și complicații
Simptomele comune ale meningitei includ dureri de cap severe, prezente în partea din spate, febră, greață, vărsături, sensibilitate pronunțată la lumină, rigiditatea gâtului, precum și stări de somnolență, de confuzie și de afectare a stării psihice. Anumite forme pot fi asociate și cu apariția unor erupții pe piele, iar uneori își pot face apariția și convulsiile.
Anumite tipuri de meningită pot duce la deces sau la apariția complicațiilor pe termen lung. Aceste complicații severe includ tulburări de auz sau de vedere, leziuni cerebrale permanente, epilepsie, tulburări de atenție sau de memorie, hidrocefalie sau dureri de cap persistente. Pentru a minimiza toate aceste riscuri, este foarte important să iei imediat legătura cu un medic pentru a primi tratamentul potrivit.
Cum poți trata și preveni meningita?
Tratamentul pentru meningită trebuie administrat cât mai rapid, pentru a favoriza o evoluție pozitivă a stării pacientului. Alegerea tratamentului depinde de natura afecțiunii, mai precis de tipul de agent patologic care o provoacă. Acesta poate fi însoțit și de medicamente care să ajute în tratarea simptomelor și în îmbunătățirea stării generale.
Prevenirea meningitei este posibilă prin vaccinarea împotriva unor tulpini bacteriene sau virale care sunt deseori responsabile cu apariția acestei boli. În plus, pentru a limita riscul de infecție și de răspândire a agenților patogeni, este important să se respecte regulile de igienă personală și să se evite contactul cu persoanele bolnave.
Meningita este o infecție a sistemului nervos foarte periculoasă, care poate fi letală, în special la pacienții cu vârsta sub 5 ani sau peste 60 de ani. Ea poate fi cauzată de diverși paraziți, ciuperci, virusuri sau bacterii și, dacă nu este tratată imediat, poate provoca complicații grave. De aceea, este extrem de important să nu neglijezi niciun simptom îngrijorător, să mergi imediat la un specialist și să urmezi doar tratamentul recomandat de către acesta.