Anvelope all season sau anvelope de iarna, care ofera mai multa siguranta?

Share your love

Anvelope all season sau anvelope de iarna, care ofera mai multa siguranta?

Cumpararea unui autoturism poate fi un vis devenit realitate, insa proprietarii trebuie sa stie ca intretinerea lor este esentiala atat pentru a functiona in parametrii normali, dar si pentru a oferi siguranta in trafic.

Despre o intretinere corespunzatoare este vorba si cand sunt alese anvelopele potivite atat dimensiunilor masinii, cat si anotimpului, acestea fiind esentiale pentru siguranta soferilor, pasagerilor, dar si a celorlalti participanti la trafic. Tocmai de aceea exista chiar si prevederi legale in care se impune montarea anvelopelor potrivite, in caz contrar soferii alegandu-se cu contraventii condiferabile.

Ce spune legea referitor la anvelopele montate pe masini?

Normele legislative care fac referire la dotarea autoturismelor cu anvelopele potrivite sunt cuprinse in Ordonanta de Urgenta nr.195/ 2002, art. 112, litera (h). In aceasta OUG se mentioneaza chiar si pedepsele pe care le primesc soferii daca sunt prinsi ca circula pe drumurile publice acoperite cu zapada cu masini care nu sunt dotate corespunzator, adica cu anvelope de iarna de la Anvelo Mag.

Acestea pedepse pot fi foarte drastice, pornind de la un cuantum de 9-20 de puncte de penalizare si ajungand chiar in situatia de a fi retinut certificatul de inmatriculare al autovehicului. Prin urmare, este mult mai sigur si chiar mai avantajos sa fie montate anvelopele potrivite, decat sa se suporte consecintele.

Anvelope de iarna sau all season?

Majoritatea soferilor cred ca anvelopele all season le pot inlocui pe cele de iarna, avand aceleasi proprietati. In practia, insa, aceste lucru nu este adevarat, cauciucurile de iarna fiind singurele care ofera cea mai mare siguranta in timpul circualtiei pe drumurile acoperite de zapada si polei.

Motivul pentru care sunt recomandate anvelopele de iarna consta in marterialul din care sunt confectionate, acesta incluzand un aliaj care are rolul de a mentine elasticitatea la temperaturi foarte scazute, sub -7 grade.

In acest fel se mentine aderenta potrivita pentru a se circula in siguranta pe drumuri inzapezite. De asemenea, si banda de rulare, adancimea santurilor, modelele si muchiile sunt foarte importante pentru eficienta acestora.

In schimb, aliajele care sunt folosite la fabricarea anvelopelor all season le ofera acestora o anumita elasticitate pe timpul iernii, dar si o rezistenta ridicata pe timpul verii, la temperaturi foarte inalte. Astfel ca nu se ridica la performantele oferite de cauciucurile de iarna, fiind totodata inferioare si celor de vara. Prin urmare, acest tip de anvelope sunt potrivite a fi folosite in momentele in care temperaturile sunt la un nivel mediu, nu in cazurile iernilor geroase sau a verilor caniculare.

Pot fi inlocuite anvelopele de iarna cu cele cu inscriptia M+S?

Raspunsul corect la aceasta intrebare este nu, deoarece nici macar cand vine vorba despre cauciucuri M+S (mud & snow) caracteristicile nu sunt similare cu cele ale cauciucurilor de iarna, desi sunt create pentru a oferi aderenta pe suprafete aunecoase, cum este zapada sau noroiul. Totusi, acestea nu se incadreaza in categoria cauciucurilor de iarna.

Este necesar ca anvelopele de iarna sa poarte acest marcaj, insa exista chiar si anvelope de iarna care poarta inscriptia M+S. Prin urmare nu inseamna ca cele care au acest marcaj sunt anvelope de iarna.

Împărtășește-ți dragostea