energie nucleara

Cea mai mare centrala nucleara din lume

Share your love

Centrala nucleara CANDU Bruce

Una dintre cele mai mari centrale nucleare din lume este cea CANDU (CANada Deuterium Uranium) de la Bruce, situata in Ontario, Canada. CANDU Bruce a fost construita in prima jumatate a anilor 1970 si a fost deschisa in 1977. Centrala nucleara are opt reactoare si genereaza energie suficienta pentru a asigura necesarul de electricitate aproximativ 3,7 milioane de locuinte. Una dintre caracteristicile unice ale centralei CANDU Bruce este ca foloseste uraniu natural si deuteriu in loc de uraniu imbogatit, metoda folosita in majoritatea reactoarelor nucleare din lume.

Procesul de functionare

In procesul de functionare al centralei CANDU Bruce, reactorul nuclear foloseste uraniu si deuteriu pentru a produce apa fierbinte la temperaturi ridicate. Apa fierbinte se introduce apoi intr-un schimbator de caldura, unde se transfera caldura in alta apa. Aceasta apa devine vapori si actioneaza turbinele care produc electricitate. Excesul de caldura este indepartat prin racirea apei care circula prin reactoare. Acesta este procesul standard prin care se produce electricitatea in centralele nucleare.

Efectele centralei nucleare asupra mediului

Centralele nucleare produc si unele efecte negative asupra mediului. In primul rand, reactorul nuclear foloseste combustibil radioactiv, ceea ce poate fi periculos pentru mediu si poate provoca cancer, deformari congenitale si alte boli. De asemenea, centralele nucleare produc deseuri radioactive, ceea ce poate duce la contaminarea solului si apei. In plus, ciclul de racire folosit de majoritatea centralelor nucleare genereaza cantitati mari de vapori si condensate, ceea ce poate duce la cresterea temperaturii si acidificarea apei.

Eficacitatea centralei nucleare si avantajele sale

Centralele nucleare sunt considerate surse eficiente si sigure de energie. De exemplu, CANDU Bruce are o eficacitate de aproximativ 90%, ceea ce inseamna ca produce electricitate cu mai putin combustibil decat alte tipuri de centrale. De asemenea, centralele nucleare nu produc gaze cu efect de sera, ceea ce inseamna ca nu contribuie la schimbarile climatice. De asemenea, acestea nu produc poluare aerului, precum si zgomot, ceea ce le face mai silentioase decat alte tipuri de centrale.

Concluzie

Centralele nucleare sunt una dintre cele mai sigure si eficiente surse de energie. Centrala CANDU Bruce de la Ontario, Canada, este cea mai mare centrala nucleara din lume si produc electricitate suficienta pentru a asigura necesarul aproximativ 3,7 milioane de locuinte. Cu toate acestea, centralele nucleare produc si unele efecte negative asupra mediului si pot provoca boli si contaminarea solului si a apei. Avand in vedere acest lucru, este important ca operatorii sa ia masuri pentru a minimiza efectele negative si sa se asigure ca sursa de energie nucleara este folosita in siguranta.

Sursa informatiilor

Informatiile prezentate in acest articol provin din urmatoarele surse:

  • Wikipedia, "Centralele nucleare CANDU"
  • Canadian Nuclear Association, "Centrala CANDU Bruce"
  • Nuclear Energy Institute, "Beneficiile centralei nucleare"
Împărtășește-ți dragostea