stea

Cea mai mare stea din univers

Share your love

Ce este cea mai mare stea din univers

Umanitatea s-a întrebat dintotdeauna dacă există o limită la mărimea stelelor. Se pare că nu există un răspuns clar. Asta pentru că stelele nu au o dimensiune fixă. Se măresc şi se micşorează în funcţie de vârsta lor. Cu toate acestea, cea mai mare stea cunoscută este R136a1, care se află în constelaţia Tarantula din galaxia Large Magellanic Cloud.

Unde se afla steaua R136a1

Steaua R136a1 se află în centrul grupului R136, o aglomerare de stele foarte tinere în galaxia Large Magellanic Cloud, la aproximativ 170.000 de ani-lumină de noi. Acest grup de stele se găseşte în constelaţia Tarantula, la marginea sudică a galaxiei.

Cum a fost descoperita aceasta stea

Steaua R136a1 a fost descoperită în anul 2010 de către astronomii care au studiat imaginea grupului R136 prin Telescopul spatial Hubble. Folosind tehnica de măsurare masivă, ei au putut determina masele tuturor stelelor din grup. A rezultat astfel că steaua R136a1 este cea mai masivă stea din această aglomerare de stele.

Cateva caracteristici ale stelei R136a1

Steaua R136a1 are o masă de 265 de ori mai mare decât soarele şi o luminozitate de 7 milioane de ori mai mare decât soarele. Diametrul său, conform estimărilor, este de aproximativ 1,8 miliarde de kilometri, ceea ce ar însemna că ar cuprinde 1.500 de sori în sine. Această stea mai are o temperatură de aproximativ 53.000 de grade Celsius şi un vârsta de aproximativ 1 milion de ani.

Ce impact are aceasta stea asupra galaxiei Large Magellanic Cloud

Steaua R136a1 are un impact masiv asupra galaxiei Large Magellanic Cloud. Chiar dacă se află la marginea ei, această stea emite o cantitate imensă de radiaţii, care se răspândesc în întreaga galaxie. Aceste radiaţii ajută la formarea altor stele, însă pot avea şi efecte negative asupra vieţii sistemelor planetare. De aceea, astronomii studiază în permanenţă acest fenomen.

Ce se intampla cu steaua R136a1 pe viitor

Steaua R136a1 se află încă în stadiul de evoluţie în care lumina ei se înmulţeşte rapid. În următorii milioane de ani, steaua urmează să se micşoreze, iar luminozitatea sa va scădea. În cele din urmă, se presupune că steaua se va prăbuşi asupra propriului său nucleu, ceea ce ar putea provoca o explozie supernovă, care ar distruge orice element chimic din apropierea stelei.

Concluzie

Steaua R136a1 este cea mai mare stea de până acum descoperită şi are un impact major asupra galaxiei Large Magellanic Cloud. Asta pentru că emite o cantitate imensă de radiaţii în întreaga galaxie. De asemenea, această stea este pe punctul de a exploda într-o supernovă, ceea ce ar distruge toate elementele chimice din apropierea sa.

Împărtășește-ți dragostea