Drob de Pui – Un  Preparat Tradițional Românesc pentru Sărbători

Share your love

Bucătăria românească este bogată în preparate tradiționale delicioase, iar drobul de pui este un exemplu de mâncare care își are rădăcinile adânci în cultura culinară românească. Este un preparat tradițional apreciat și pregătit cu ocazia sărbătorilor și evenimentelor speciale. Drobul de pui este o variantă a celebrului drob de miel, adaptată pentru cei care preferă carne de pasăre.

O Tradiție Culinara veche de secole

Drobul este un preparat culinar cu o istorie bogată în România. Se spune că acest preparat datează încă din perioada dacilor, iar de-a lungul timpului, a devenit un simbol al sărbătorilor și al ospitalității românilor. Tradițional, drobul de miel era preparat cu măruntaie de miel, ouă și mirodenii, servind drept o mâncare festivă la Paște sau în alte momente de sărbătoare. Cu timpul, s-a dezvoltat varianta cu carne de pui, pentru a satisface gusturile și preferințele mai variate ale oamenilor.

Ingrediente Cheie pentru Drob de Pui

Pentru a pregăti un drob de pui tradițional, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Carne de pui (de obicei, piept sau pulpă de pui)
 • Ficat de pui
 • Ouă
 • Verdețuri (pătrunjel, mărar)
 • Ceapă
 • Usturoi
 • Condimente (sare, piper, cimbru)
 • Unt sau ulei pentru gătire

Mod de Preparare

 • Carnea de pui și ficatul se fierb în apă cu sare și se taie în bucăți mici după ce s-au răcit.
 • Ceapa și usturoiul se călesc în unt sau ulei până devin aurii.
 • Verdețurile se toacă mărunt și se amestecă cu carnea de pui, ficatul și ouăle bătute.
 • Se condimentează amestecul cu sare, piper și cimbru, în funcție de gust.
 • Compoziția se așează într-o tavă și se coace în cuptor până când drobul devine auriu și ferm la atingere.
 • Se servește rece, tăiat în felii sau pătrățele.

Semnificația Culturală

Drobul de pui are o semnificație profundă în cultura românească, în special în timpul sărbătorilor. El simbolizează prospețimea și renasterea. Mâncat în timpul Paștelui sau la alte evenimente festive, drobul de pui aduce împreună familia și prietenii pentru a sărbători și a împărtăși bucuria.

Așadar, drobul de pui reprezintă mai mult decât doar o mâncare delicioasă; el este o parte importantă a identității și culturii culinare românești. Prin prepararea și savurarea acestui preparat tradițional, românii celebrează legăturile lor cu trecutul și continuitatea valorilor culinare transmise de la o generație la alta. Este un simbol al bucuriei, ospitalității și unității în sărbătorile românești.

Variante Regionale

Drobul de pui poate varia în funcție de regiunea din România. De exemplu, în zona Munteniei, este obișnuit să se adauge orez în compoziție pentru a obține o textură mai consistentă. În Moldova, poate fi folosită mai multă ceapă și usturoi pentru a intensifica gustul. Fiecare regiune adaugă propriul său twist tradițional drobului de pui, dar esența sa rămâne aceeași.

Drobul de pui nu este doar un preparat festiv; este, de asemenea, o mâncare versatilă care poate fi servită în orice moment al anului. Este o opțiune populară pentru petrecerile și reuniunile de familie, dar poate fi, de asemenea, o gustare delicioasă în orice moment.

Drobul de pui este o mâncare tradițională românească și, ca multe alte preparate culinare, poate avea variante regionale și diferențe subtile în funcție de regiunea din România în care este preparat:

 • Drob de Pui Oltenesc: Oltenii sunt cunoscuți pentru preferința lor pentru mâncăruri picante și aromate. Drob de pui în Oltenia este adesea condimentat cu ardei iute și usturoi în cantități mai mari, oferindu-i o notă picantă distinctă.
 • Drob de Pui Moldovenesc: În Moldova, drobul de pui este adesea pregătit cu multe verdețuri proaspete, precum mărar și pătrunjel, care adaugă prospețime și arome unice. Uneori, este servit cu zeamă de varză acră.
 • Drob de Pui Transilvănean: În Transilvania, drobul de pui poate conține adesea mai multe legume, cum ar fi ciuperci sau mazăre. De asemenea, poate fi pregătit cu smântână pentru a-i conferi o textură cremoasă.
 • Drob de Pui Muntenesc: În regiunea Muntenia, drobul de pui este tradițional pregătit în special în perioada sărbătorilor de Paște. Acesta poate include uneori și cârnați mici pentru a adăuga o notă de savoare.

Drobul de pui reprezintă una dintre cele mai îndrăgite tradiții culinare românești. Prin pregătirea și savurarea acestui preparat tradițional, oamenii celebrează nu doar gustul și aroma sa unice, ci și legăturile lor cu istoria, cultura și tradițiile culinare ale României. Este o mâncare care aduce oamenii împreună și reamintește de bucuria de a petrece timp de calitate în compania celor dragi. Așadar, la următoarea sărbătoare sau eveniment special, nu uitați să încercați acest preparat tradițional românesc – drobul de pui!

Împărtășește-ți dragostea