Pauza de țigară la locul de muncă- ce spune legislația din România

Share your love

În România avem peste 5 milioane de fumători, spune un studiu realizat de institutul Eurispes. Procentul fumătorilor din totalul populației este de 32,3%, ceea ce ne situează în topul țărilor din Uniunea Europeană la acest capitol. O mare parte dintre fumători sunt în câmpul muncii, iar asta aduce cu sine discuția despre fumatul la locul de muncă. Există nemulțumiri legate de acest aspect, mai ales din partea colegilor persoanelor care fumează la serviciu. Și aceste nemulțumiri trebuie adresate astfel încât soluția să fie una rezonabilă pentru toată lumea.

Ce e de făcut în cazul pauzelor pentru fumat?

În primul rând trebuie consultată legislația. Codul Muncii din România prevede ca, în cazul în care programul de lucru dintr-o zi depășește 6 ore, angajații să aibă parte de pauză de masă și de alte pauze. De asemenea, mai prevede faptul că persoanele angajate cu vârsta de până în 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de lucru depășește 4 ore și jumătate.

Pauzele de țigară pot fi reglementate prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Astfel că se poate stabili o pauză de de țigară, de exemplu de 25 de minute pentru fumători, cu mențiunea că acest timp nu este inclus în programul de lucru.

Totodată, legislația muncii-SSM spune că la fiecare oră angajatul trebuie să ia pauză de 5-10 minute, altfel există risc crescut de epuizare fizică și psihică în cazul muncii neîntrerupte timp de 8 ore.

Ce spune legislația altor state referitor la pauzele de țigară?

Țara care are printre cele mai dure reglementări anti-fumat este Australia. Acolo este ilegal să se fumeze în clădirile de birouri, mall-uri, școli, aeroporturi, și transporturi publice cum ar fi trenurile, avioanele și autobuzele. De asemenea, tot în Australia este ilegal să fumezi în mașină dacă înăuntru este și un minor.

În Spania fumatul este interzis în interior, excepție făcând cluburile special amenajate în acest sens. De asemenea, tot în această țară fumatul este interzis și la locurile de joacă sau în spațiile exterioare facilităților medicale sau educaționale.

Slovacia are o reglementare cel puțin ciudată referitoare la fumatul la locul de muncă. Legile din această țară spun că fumatul este interzis în locurile în care lucrează și nefumători. Asta lasă loc de interpretare așa că impunerea legii ar putea fi o problemă.

Ce riscă angajații care nu respectă prevederile?

Angajații care nu respectă prevederile legale, aici incluzând contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern pot fi sancționați. Sancțiunile conform Codului Muncii pot fi:

  • Avertisment scris;
  • Retrogradare din funcție pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
  • Reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
  • Reducerea salariului de bază și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
  • Desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Ce pot face persoanele care fumează la locul de muncă?

Pentru a evita discuțiile în contradictoriu și situațiile neplăcute care pot apărea, se poate cronometra perioada petrecută în pauzele de fumat. Dacă timpul este mare, atunci pauzele pot fi scurtate sau poate fi crescut intervalul dintre ele.

Tot ca o posibilă alternativă, fumătorii pot adopta un puff bar, care este o alternativă la fumatul clasic. În plus, dacă există spații amenajate în acest sens, utilizarea dispozitivului se poate face și în interior. Astfel va fi câștigat timpul petrecut pe drum către zona de fumat. În funcție de preferințe se poate opta pentru diferite arome, dar și pentru diferite concentrații de nicotină.

Dumneavoastră ce părere aveți despre fumatul la locul de muncă?

Împărtășește-ți dragostea