Pentru vegetarieni şi nu numai: lista cu cele mai bogate fructe şi legume în proteine

Share your love

Proteinele din legume şi din fructe reprezintă o modalitate ideală de a substitui proteinele de origine animală sau de a veni în completarea acestora, reprezentând nutrienţi esenţiali de care organismul are nevoie pentru regenerarea ţesuturilor şi pentru menţinerea masei musculare. Pentru a reduce consumul de carne, există numeroase fructe bogate în proteine şi legume care ajută la tranziţia facilă de la proteinele animale la alimentele sănătoase pe bază de plante.

Importanta proteinelor pentru organismul uman

Proteinele sunt foarte importante pentru buna funcţionare a organismului uman, de aceea există numeroase legume, seminţe, fructe şi plante care conţin cantitatea necesară de proteine, de vitamine şi de minerale pentru a pune bazele unei diete vegetale bine gândite.

Proteinele sunt esenţiale în orice dietă, atât pentru oamenii care practică un sport, cât şi pentru cei care nu practică, dar doresc să slăbească, să se menţină sau să aibă un stil de viaţă sănătos. Proteinele sunt esenţiale pentru a construi şi a menţine masă musculară, dar şi pentru funcţionarea corectă a organismului uman.

Aşadar, trecerea la o dietă fără produse de origine animală sau cu cât mai puţine astfel de produse reprezintă o alegere sănătoasă, însă cu condiţia ca nu se pierde nimic important pentru organism.

Cele mai bogate fructe şi legume în proteine

Fructele reprezintă o sursă importantă de proteine, atât pentru vegetarieni, cât şi pentru persoanele care postesc sau pentru cei care caută să aibă o dietă sănătoasă şi echilibrată. Concret, o cană de fructe alese în mod echilibrat poate furniza 1-10% din necesarul zilnic de proteine. Fructele cu cel mai înalt conţinut de proteine sunt:

·  rodiile – foarte bogate în proteine şi în antioxidanţi, un fruct de rodie conţinând 4.7 grame de proteine;

·  guavele – fructe tropicale care se mai găsesc şi în marile supermarketuri din ţară, cu un conţinut de 4.2 grame de proteine;

·  aronia melanocarpaun fruct plin de vitamine, de proteine şi de nutrienţi, cu pete 4 grame de proteine per sută de grame de aronia;

·  avocado – un fruct preferat de vegetarieni pentru că asigură peste 6% din valoarea zilnică de proteine;

·  kiwi – un fruct delicios şi foarte răcoritor, ce poate fi consumat în salată, în sucuri şi smoothie, dar şi în tarte.

Legumele cele mai bogate în proteine sunt:

·  soia – cu cel mai ridicat nivel de proteine;

·  linte – o plantă leguminoasa care conţine peste 8.84 grame la jumătate de cană de legumă gătită;

·  fasolea neagră – bogată în potasiu, acid folic, fibre, vitamina B6 şi proteine;

·  năutul – o jumătate de cană de năut fiert conţine 7.25 grame de proteine;

·  cartoful – cartofii albi, dar şi ce roşii sunt foarte bogaţi în proteine şi în fibre dietetice şi de asemenea în vitamina B6, un cartof mare fiert conţinând 7 grame de proteine.

Împărtășește-ți dragostea