Cum să fii sigură pe tine atunci când te prezinți la un interviu pentru angajare

Share your love

Proiectarea încrederii în timpul discuției cu reprezentantul companiei la care vrei să lucrezi este unul dintre ingredientele unui interviu de succes. Însă, chiar dacă te simți încrezătoare, important este să te asiguri că și intervievatorul vede acest lucru.

Ține cont de aceste sfaturi pentru a exprima într-un mod natural și firesc încrederea în sine în timpul unui interviu de angajare.

1. Alege o ținută corespunzătoare

Alegerea ținutei potrivite pentru interviu te poate ajuta să-ți îmbunătățești încrederea în tine. Cercetează codul vestimentar al companiei pentru a vedea cum ar trebui să te îmbraci pentru interviu.

De asemenea, poți verifica site-ul companiei pentru a căuta fotografii ale angajaților. De exemplu, vei dori să observi dacă codul vestimentar este formal sau mai degrabă business casual.

Cu toate acestea, dacă nu ai reușit să afli informații despre dress code-ul companiei, este înțelept să te îmbraci formal pentru un interviu, alegând în același timp piese care ți se potrivesc. Un sacou bine croit, alături de un pantalon drept și o pereche de pantofi cu toc reprezintă outfitul clasic atunci când te prezinți la un interviu. 

2. Postura corectă

Postura corporală poate sugera că ești atentă, implicată și încrezătoare în timpul interviului. Dacă poți, începe prin a sta cu brațele desfăcute pentru a transmite o atitudine deschisă și prietenoasă.

Trebuie să fii complet conștientă de limbajul corpului, de postura și de poziția ta pe parcursul discuției. Aplecarea pe spate în scaun te face să pari prea dezinvoltă, în timp ce aplecarea într-o parte poate da de înțeles că nu te simți confortabil. 

Relaxează-te și apleacă-te ușor în față spre intervievator. Acest lucru transmite mesajul că ești interesată și implicată.

3. Exersează tehnicile de respirație

Dacă ești o persoană care tinde să devină anxioasă în timpul interviului, practicarea respirației lente și profunde te-ar putea ajuta să te calibrezi și să gândești mai clar.

Exercițiile de respirație pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de aer din corp și la restabilirea funcțiilor cognitive.

Pentru a practica tehnici de respirație:

  • Inspiră adânc pe nas;
  • Încearcă să inspiri cât mai mult aer posibil. Extinde stomacul;
  • Expiră încet pe gură.

Repetă acest proces de trei ori și concentrează-te pe centrarea gândurilor în timp ce expiri.

4. Fii prezentă

Cheia pentru a avea încredere în tine la interviu este să vii pregătită și să rămâi prezentă, conectată și pe deplin implicată în proces și în ceea ce trebuie să transmiți despre tine. 

Fii pe aceeași lungime de undă cu intervievatorul, oferind răspunsuri utile la întrebări și fiind interesată în mod activ de ceea ce are de spus. Cu cât ești mai concentrată asupra a ceea ce încerci să realizezi, cu atât mai ușor vei elimina nesiguranța și îndoiala de sine din  atitudinea ta la interviu.

4. Răspunde cu atenție la întrebări

Persoanele care par încrezătoare au tendința de a nu se grăbi atunci când răspund la întrebări. Încearcă să vorbești rar și abordează punctual fiecare întrebare. 

Dacă simți că ai nevoie de un moment pentru a-ți aduna gândurile, poți răspunde astfel: “Este o întrebare bună. Permiteți-mi să mă gândesc puțin la ea”. De asemenea, nu îți fie teamă să ceri clarificări intervievatorului.

5. Evaluează-ți  mișcările corpului

Anumite mișcări ale corpului pot fi un semn de nesiguranță. Pentru a putea controla astfel de gesturi, exersează înainte de interviu. De exemplu, dacă ai tendința de a-ți trosni degetele sau de a te juca cu părul, simulează interviul ținând mâinile pe masă.

Dacă miști adesea picioarele când ești stresată, încearcă să îți ții mâinile deasupra genunchilor și să aplici o mică presiune pentru a-ți reaminti.

O strângere de mână confortabilă și fermă, un contact vizual direct, o postură bună, un stil de comunicare relaxat, dar implicat și un zâmbet sincer îți pot oferi un avantaj față de ceilalți candidați.

6. Gândește pozitiv

În cele din urmă, încearcă să abordezi interviul în mod pozitiv. Imaginează-te în rolul pentru care candidezi și gândește-te la modul în care ai putea aduce valoare companiei și postului.

Exersează întrebările care poate te-au descurajat în cadrul altor interviuri. În acest fel, te vei pregăti pentru rezultatul așteptat. Gândind pozitiv și fiind pregătită te va ajuta să te prezinți drept un candidat entuziast și valoros.

Așadar, încrederea joacă un rol important în performanța ta la interviu. Din moment ce un interviu are ca scop principal să determine dacă compania poate avea încredere în tine pentru a face o treabă bună, este de-a dreptul esențial să pari sigură pe tine.

Sursa foto: shutterstock.com

Împărtășește-ți dragostea