Cele mai comune probleme de vedere identificate în cadrul unei consultații optometrice
Share your love
O consultație optometrică nu este numai despre identificarea prescripției potrivite pentru ochelarii de vedere. Ochii pot oferi detalii importante despre sănătatea generală. În cadrul unui control optometric periodic, specialistul poate identifica cele mai mici probleme, uneori, înainte de apariția simptomelor sesizabile.
Miopie
Miopia este un viciu de refracție care afectează capacitatea ochiului de a focaliza lumina în mod corect pe retină. Această problemă de vedere se referă la perceperea clară a obiectele apropiate, iar cele îndepărtate sunt încețoșate.
Diferitele forme de corectare a miopiei includ ochelarii, lentilele de contact și, în situații complexe, intervențiile chirurgicale. Există, însă, și măsuri preventive care pot fi luate pentru a încetini dezvoltarea miopiei, mai ales la copii. Acestea includ limitarea timpului petrecut în fața ecranelor digitale, încurajarea activităților în aer liber, dar și controlul periodic al vederii, mai ales dacă există istoric de miopie în familie. O consultație optometrică este nedureroasă, rapidă și extrem de utilă pentru a evidenția orice afecțiune, chiar și în faza de debut.
Hipermetropie
Hipermetropia este o afecțiune oculară în care obiectele apropiate sunt percepute neclar. Acest lucru apare, de obicei, când globul ocular este prea scurt sau corneea nu se poate curba suficient. În cazul unui ochi normal, lumina este focalizată direct pe retină, dar în cazul hipermetropiei, lumina este focalizată în spatele retinei, ceea ce face obiectele apropiate să pară estompate.
Astigmatism
Astigmatismul este un viciu de refracție frecvent întâlnit, caracterizat printr-o formă neregulată a corneei sau a cristalinului, ceea ce duce la o focalizare incorectă a luminii pe retină. În loc ca lumina să fie centrată într-un singur punct, se răspândește în mai multe puncte, rezultând o vedere neclară sau distorsionată atât de aproape, cât și de departe.
Prezbiopie
Prezbiopia este o afecțiune oculară ce se manifestă, în general, după vârsta de 40 de ani, în contextul înaintării în vârstă. Aceasta se caracterizează prin deteriorarea progresivă a capacității ochiului de a se focaliza pe obiectele situate la o distanță apropiată, făcându-le să pară încețoșate. Procesul de dezvoltare al prezbiopiei este unul natural și inevitabil, fiind legat de modificările structurale ale ochiului ce apar odată cu îmbătrânirea.
Retinopatie diabetică
Retinopatia diabetică este o afecțiune oculară serioasă, o complicație a diabetului zaharat care afectează vasele de sânge din retină. Aceasta poate duce la pierderea vederii, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp.
În cadrul unei consultații optometrice, pot fi identificate semnele precoce ale acestei boli, ceea ce permite inițierea tratamentului cât mai curând și prevenirea progresiei bolii.
Glaucom
Glaucomul este definit ca o afecțiune oculară cronică și progresivă, caracterizată prin creșterea presiunii intraoculare ce poate deteriora nervul optic, ducând în final la pierderea vederii. Acest lucru se întâmplă când lichidul intraocular, numit umoare apoasă, nu se drenează corect din ochi, ceea ce crește presiunea în interiorul organului vizual.
Degenerescența maculară legată de vârstă
Degenerescența maculară legată de vârstă afectează în deosebi persoanele în vârstă și reprezintă una dintre principalele cauze de pierdere a vederii în rândul acestora. Macula este o zonă mică, dar extrem de importantă din centrul retinei, responsabilă pentru vederea centrală și a detaliilor. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele din maculă pot începe să se degradeze, rezultând o deteriorare progresivă a vederii centrale.
Cataractă
Cataracta este o condiție medicală în care lentila ochiului devine opacă, ceea ce duce la o vedere neclară. Diagnosticarea cataractei se realizează de către un optometrist, prin efectuarea unui examen ocular, a unui test de acuitate vizuală, care măsoară capacitatea ochiului de a vedea detaliile la diferite distanțe, a unui test de sensibilitate și a unuia de luminozitate, care evaluează capacitatea de a vedea în lumină slabă.
Blefarită
Blefarita este o inflamație a pleoapelor, o afecțiune oculară comună care poate cauza disconfort, roșeață și, în unele cazuri, probleme de vedere. Există mai multe tipuri de blefarită, fiecare cu cauzele sale specifice. Această condiție medicală produce disconfort și poate să determine unele complicații neplăcute, așadar, dacă te confrunți cu simptome ca cele menționate anterior, te poți programa online la un consult optometric gratuit, pentru un diagnostic și tratament adecvat.
Sindromul ochiului uscat
Sindromul ochiului uscat apare atunci când ochii nu produc suficiente lacrimi pentru a rămâne umezi. Există mai multe cauze care pot duce la apariția acestui sindrom. Îmbătrânirea este una dintre cele mai comune, deoarece producția de lacrimi tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Utilizarea excesivă a computerului poate, de asemenea, contribui la uscarea ochilor, deoarece oamenii tind să clipească mai puțin atunci când se uită la ecran, ceea ce duce la evaporarea rapidă a lacrimilor.
Acestea sunt doar câteva dintre problemele de vedere pe care un optometrist le poate identifica în cadrul unei consultații de specialitate. De aceea, este important să te prezinți la control periodic pentru a depista și trata orice problemă de vedere, în stadii incipiente și pentru a menține sănătatea ochilor pe termen lung!
Sursă de informare:
Eye and Vision Conditions – https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions?sso=y, Accesat 08.02.2024