matematica

Cine a inventat matematica

Share your love

Istoria matematicii

Matematica a fost inventata in mai multe epoci, incepand de la antichitatea greaca si continand mai multe contributii ale mai multor civlizatii si culturi. Acestea au contribuit la dezvoltarea matematicii la care astazi avem acces. Cu toate acestea, este foarte dificil sa identificam cine a inventat matematica in mod exact, deoarece de-a lungul timpului au existat multe contributii semnificative ale mai multor oameni si culturi.

Originea matematicii

Cu aproximativ 4000 de ani in urma, matematica a fost inventata in mare parte de civilizatia greaca, care a dezvoltat concepte precum geometria, aritmetica si teoremele matematice. Acestea au fost folosite pentru a intelege lumea din jurul lor si au contribuit la dezvoltarea gandirii abstracte. Civilizatiile romane si egiptene au contribuit si ele la dezvoltarea matematicii, introducand idei precum numerele si sistemele de numarare.

Civilizatia babiloniana

Civilizatia babiloniana este considerata una dintre cele mai vechi civilizatii care au contribuit la dezvoltarea matematicii. Babilonienii au fost primii care au folosit un sistem de numarare bazat pe cifre, si au contribuit la matematica prin inventarea tabelelor de sume si diferente, precum si prin dezvoltarea conceptelor de geometrie. Acestia au dezvoltat, de asemenea, conceptele de scadere, adunare, inmultire si impartire.

Civilizatia chineza

Civilizatia chineza a contribuit, de asemenea, la matematica, prin aplicarea conceptelor matematice in agricultura. Acestia au folosit inmultirea si impartirea pentru a calcula suprafetele terenurilor si pentru a face calcule financiare. De asemenea, au dezvoltat conceptele de trigonometrie si geometrie precum si metode de aproximare si de rezolvare a problemelor matematice.

Civilizatia indiana

Civilizatia indiana a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea matematicii prin dezvoltarea sistemului numeral si a conceptelor matematice. Acestia au inventat concepte precum algebra si geometria, precum si conceptele de numere negative si de raspunsuri infinite. Acestia au dezvoltat, de asemenea, concepte precum liniile si suprafetele neregulate si teoria numerelor.

Civilizatia araba

Civilizatia araba a contribuit, de asemenea, la dezvoltarea matematicii prin dezvoltarea teoriei algebraice si prin folosirea conceptelor matematice in astronomie. Acestia au dezvoltat, de asemenea, conceptele de scadere, adunare, inmultire si impartire, precum si aplicarea acestora in calcularea suprafetelor si a volumelor. Acestia au contribuit, de asemenea, la dezvoltarea conceptelor de trigonometrie si geometrie.

Concluzie

Este foarte dificil sa identificam cine a inventat matematica in mod exact, deoarece de-a lungul timpului au existat multe contributii semnificative ale mai multor oameni si culturi. Cu toate acestea, se poate observa ca civilizatiile babilonienne, grecesti, romane, egiptene, chineze, indiene si arabe au contribuit semnificativ la dezvoltarea matematicii la care astazi avem acces. Prin adaugarea tuturor contributiilor acestor culturi si civilizatii, matematica a devenit unul dintre cele mai importante domenii ale cunoasterii umane.

Împărtășește-ți dragostea