Cum să descoperi parfumul care să corespundă personalității tale

Share your love

Parfumul este unul dintre accesoriile care completează look-ul și pun în evidență personalitatea. Indiferent că este un parfum feminin sau masculin, nuanțele sunt importante. Există numeroase familii olfactive, create din combinații de materii prime foarte diferite, iar alegerea parfumului preferat poate să pară, la prima vedere, un lucru complicat. Pentru a-ți putea asocia corect personalitatea cu un parfum, este necesar să-i cunoști compoziția. Apoi, trebuie să știi cum să-l testezi, înainte de a face achiziția. Iată mai jos cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști, atunci când vrei să descoperi parfumul care se potrivește perfect personalității tale. 

Cum să descifrezi un parfum

Indiferent că este vorba despre parfumuri dama sau parfumuri bărbați, aceste produse sunt concepute pe baza unei piramide olfactive. Această piramidă este împărțită în diferite note de parfum, grupate în trei categorii principale: de vârf, de inimă și de bază. Fiecare dintre aceste note este dezvăluită treptat, după aplicarea unui parfum pe piele, ceea ce face ca mirosul acestuia să evolueze în timp.

Notele de vârf

Acestea oferă o primă impresie olfactivă și sunt date de parfumuri foarte proaspete, de exemplu, de citrice și plante aromatice. Sunt, totodată, notele care dispar cel mai repede, durând maximum două ore.

Notele de inimă

După ce dispar notele de vârf, își fac apariția notele de inimă, ce dezvăluie caracterul parfumurilor, adevărata lor personalitate. Pot fi mirosuri florale, condimentate, fructate ori verzi și durează puțin mai mult decât cele de vârf, între două și patru ore. 

Notele de bază

Aceste mirosuri sunt grele, rezistente, fiind cele care fixează parfumul în timp. Cel mai frecvent, aceste note sunt lemnoase, de vanilie ori mosc, și pot dura câteva zile. 

Fiecare notă care alcătuiește un parfum îi conferă acestuia un caracter mai mult sau mai puțin persistent și un miros mai puternic sau mai proaspăt, iar acestea sunt elemente foarte importante în alegerea unui astfel de produs. 

Cum să testezi corect un parfum

Atunci când vrei să descoperi parfumul care ți se potrivește, trebuie să încerci mai multe arome, iar pasul logic este să mergi la un magazin de profil. Acolo vei găsi disponibile benzi de testare (dintr-o hârtie specială) care te pot ajuta să-ți faci o primă impresie privind un anumit parfum. Trebuie să pulverizezi ușor hârtia cu produsul ales și să aștepți câteva secunde, pentru ca alcoolul să se evapore, pentru a face loc notelor de vârf. Poți mirosi diferite parfumuri, pentru a le compara și a determina care dintre ele se apropie cel mai mult de ceea ce cauți. Totuși, nu este indicat să testezi prea multe parfumuri la rând, pentru că, la un moment dat, nasul tău nu va mai putea aprecia corect fiecare notă. În parfumerii, poți găsi, de obicei, și boluri care conțin boabe de cafea, pe care le poți mirosi pentru a-ți recâștiga un simț al mirosului mai clar. Este recomandat să nu testezi mai mult de trei – cinci parfumuri, pentru a profita la maximum de experiența olfactivă. 

După această primă selecție, testează parfumurile pe piele. Aceasta este o suprafață vie, care se confruntă cu multe constrângeri pe parcursul zilei, de exemplu, căldura sau frigul. Dacă este posibil, ia mostre din parfumurile selectate acasă, pentru a-ți face o idee despre cum evoluează ele pe pielea ta. Vei vedea dacă rezistă suficient de multe ore, care sunt notele dominante, notele de vârf, de mijloc sau de bază, și dacă ți se potrivesc cu adevărat. În cele din urmă, dacă un anumit parfum corespunde atât gusturilor, cât și personalității tale, poți să-l achiziționezi. 

Parfumul este o reflectare a personalității. De aceea, este recomandat să nu te grăbești să-l cumperi pe primul care ți-a plăcut, ci să testezi, să miroși și să descoperi pe îndelete fiecare notă, până ce vei găsi parfumul ideal.

Sursa foto: Pexels

Împărtășește-ți dragostea