Cum se calculează probabilitatea în zaruri?
Share your love
Chiar dacă industria cazinourilor a migrat în online și a ajuns să ofere jucătorilor o gamă variată de jocuri, zarurile rămân a fi o distracție populară. Simplitatea jocului și rapiditatea rundelor au determinat interesul jucătorilor față de zaruri și în prezent. În acest context, cazinourile nu se grăbesc să înlocuiască acest joc cu alte jocuri mai moderne – chiar și la Vulkan Vegas casino sunt listate câteva jocuri cu zaruri.
Probabilitatea în zaruri – subiect popular și în matematică
Pe lângă întrebuințarea zarurilor din perspectiva jocurilor de noroc, zarurile se regăsesc des și în matematică, în calitate de exemplu relevant de calcul a probabilității. Anume din acest considerent, în prezent este destul de simplu și rapid să calculezi probabilitatea aferentă rundelor de aruncare a zarurilor.
Calcul probabilității la aruncarea unui singur zar
Se recomandă cercetarea probabilității zarurilor anume de la analiza probabilității în cazul unui singur zar. Atunci când este aruncat un singur zar, este necesar să înțelegem că, din acele 6 fețe a zarului, doar una va reprezenta rezultatul de succes. Astfel, probabilitatea că va nimeri un anumit număr pe care jucătorul îl mizează este de 1 la 6, sau, mai simplu, ⅙. În acest context, probabilitatea că va nimeri un alt oarecare număr, diferit de numărul pe care a mizat jucătorul este de ⅚ – o probabilitatea mult mai mare.
Anume în contextul celor menționat mai sus, atunci când jucătorii reușesc să ghicească cifra exactă la aterizarea unui zar, miza este înmulțită la un coeficient destul de bun. Lucrurile devin și mai interesante atunci când este vorba despre calcularea probabilităților la aterizarea a 2 zaruri concomitent – cel mai popular scenariu a acestui joc. Mai jos explicăm în detaliu și cât se poate de accesibil cum poate fi calculată probabilitatea la aterizarea unei perechi de zaruri.
Calcul probabilității la aterizarea a două zaruri
În cazul în care pentru joc sunt folosite 2 zaruri, devine și mai dificil de ghicit ce numere vor ateriza. Acest lucru se explică simplu – la calcul proabilității multiple, probabilitățile individuale se înmulțesc între ele. Astfel, dacă avem 2 zaruri cu probabilitatea de succes a câte ⅙ fiecare, probabilitatea de a ghici combinația de numere care va ateriza la căderea zarurilor este de 1/36, ceea ce reprezintă o probabilitate și mai mică.
Anume din acest context jocul propune jucătorului opțiunea de a paria pe >7, <7 și =7. În așa mod, jocul devine mai dinamic, iar fiecare opțiune cumulează mai multe variante posibile. Coeficientul pentru cazul în care numerele aterizate la căderea zarurilor vor forma 7 este mai mare decât coeficientul pentru celelalte 2 scenarii posibile. Astfel, înainte de fiecare aruncare jucătorii își plasează miza pe scenariul pe care îl prognozează.
Moduri de a calcula probabilitatea la zaruri: teoretică, empirică și subiectivă
Există mai multe modalități de a calcula probabilitatea oricărui eveniment, acestea fiind actuale și în cazul zarurilor. Mai jos oferim detalii despre fiecare dintre aceste metode, precum și care se consideră a fi cea mai eficientă.
Probabilitatea teoretică
Probabilitatea teoretică, cunoscută și ca probabilitate a priori, este calculată înainte ca orice eveniment să aibă loc. Astfel, atunci când arunci o pereche de zaruri, poți calcula probabilitatea teoretică de a ghici numărul care va ateriza, înainte ca zarurile să fie aruncate. Se face acest lucru exact așa, cum am descris mai sus.
Probabilitatea empirică
Spre deosebire de probabilitatea teoretică, probabilitatea empirică este calculată după ce evenimentul a avut loc. Observând tiparul evenimentelor și cât de des a avut succes un anumit rezultat, matematicienii încearcă să estimeze cât de des se pot aștepta să vadă un anumit rezultat în viitor. Deseori, probabilitatea empirică diferă de cea teoretică, în acest context înțelegându-se rolul indispensabil al randomului.
Probabilitatea subiectivă
Probabilitatea subiectivă este percepută cumva oarecum separat de acele tipuri de probabilități, despre care am vorbit mai sus. Acest tip de probabilitate se referă la o intuiție sau o judecată personală cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla sau la ceea ce este probabil adevărat.
Probabilitatea subiectivă este folosită atunci când alte calcule ale probabilității sunt incerte. De regulă, prognoze bazate pe probabilitatea subiectivă sunt oferite de către persoanele cu o anumită expertiză în domeniu. Aceste persoane se bazează pe propria expertiză și pe capacitatea de a percepe și a analiza anumite tipare de comportament sau probabilitate.
Tot la probabilitatea subiectivă se referă și așa-numita “intuiție”, atunci când se ia o anumită decizie, bazată nu atât pe probabilitatea matematică sau rațională, ci pe anumite feelinguri. Și dacă în cazul celorlalte tipuri de probabilitate există un anumit interval prognozabil al rezultatelor, în cazul probabilității subiective un asemenea interval este total blurat, iar probabilitatea se orientează mai mult spre aleatoriu, decât spre prognozabil.
Gânduri finale despre probabilitatea la zaruri
Chiar dacă există câteva metode matematice de a calcula probabilitatea căderii unei anumit număr sau a unor anumite combinații, este necesar de menționat că, indiferent de asta, până la urmă, zarurile sunt un joc de noroc, care nu se bazează pe skillurile jucătorilor. Anume din acest context, calcul probabilității nu ar trebui abordat ca bagheta magică, care ar garanta câștiguri la acest joc.