De ce este foarte utila o tabla magnetica in clasele primare

Share your love

De ce este foarte utila o tabla magnetica in clasele primare

Inca de la cele mai mici varste, copiii sunt mai receptivi la metodele inedite de invatare. Clasica tabla neagra, pe care se scria cu creta si se stergea cu buretele este deja istorie. Acum există metode mult mai interactive de comunicare cu elevii, care ii ajuta sa-si fixeze mai usor in minte notiunile predate de profesori. Unul dintre aceste instrumente este tabla magnetica. In cele ce urmeaza vor fi explicate motivele pentru care nu ar trebui sa lipseasca din nicio sala de clasa din invatamantul primar.

Notiunile importante pot fi evidentiate

Dupa cum se stie, in clasele primare, mai ales in cea pregatitoare si in clasa I se pun bazele scrierii (initial prin litere de tipar si ulterior cu litere de mana), ale calculelor matematice si ale explorarii mediului inconjurator. Nu este usor, ca profesor, să-i ajuti pe toti copiii, cu stadii diferite ale dezvoltarii cognitive sa asimileze notiunile noi si sa faca toate conexiunile necesare. O astfel de tabla este absolut necesara in acest scop, pentru ca tine cont de stilurile de invatare ale copiilor. Copiii vor fi ajutati sa retina mai usor toate notiunile noi, daca profesorii le vor evidentia, folosindu-se de markere in diverse culori. 

Utilizare versatila

Tabla magnetica, numita si white board, este un instrument destul de versatil, care poate fi util atat pentru desfasurarea actului de predare si invatare, cat si a  celui de recreere intr-o clasa. Spre exemplu, elevii din clasa pregatitoare, pentru care joaca este foarte importanta in fixarea anumitor notiuni, pot fi antrenati in diverse activitati recreative si distractive cu scop educativ. Profesorul le poate desena pe tabla animale si plante, iar copiii sa specifice prin liniute numarul silabelor pentru respectivele cuvinte. De asemenea, pot fi poziționate diverse stickere magnetice cu cifre, litere si diverse ilustratii, astfel incat micutilor sa le fie mai usor sa le  invete. 

Adio, praf de creta!

Dupa cum se stie, in ultimii ani a crescut numarul copiilor cu alergii si astm bronsic. 6% dintre locuitorii acestei tari sufera de astm, conform statisticilor. Creta utilizata in procesul de  predare din trecut elibera in sala de clasa, dupa stergerea cu buretele uscat, in special) un praf care provoca in randul elevilor afectati de astm bronsic un adevarat disconfort. Acum, datorita tablei magnetice aceste probleme au disparut si toti copiii se pot bucura de cursuri in siguranta. Creta a fost inlocuita cu markerul, un instrument care nu prezinta riscuri pentru sannatate.

Marker individual, o solutie buna in vreme de pandemie

Pe langa  beneficiile in procesul de invatare, se mai aminteste inca unul pentru sanatate: utilizand o tabla magnetica, se reduce riscul de infectare cu SARS-COV-2. Cum este posibil acest lucru? In vremea pandemiei, profesorii i-au sfatuit pe copii sa-si achizitioneze markere de diferite culori pe care sa le foloseasca individual si sa nu mai existe riscul de a raspandi virusul in sala de clasa, prin trecerea din mana in mana. 

Asadar, sunt numeroase avantaje ale utilizarii unei table magnetice la clasa, de care ar trebui sa tina cont toti profesionistii din educatie.

Împărtășește-ți dragostea