Ce este și cum se realizează rodinarea aurului?

Share your love

Bijuteriile din aur sunt unele dintre cele mai populare și mai apreciate bijuterii din lume atât de femei, cât și de bărbați. Deși materialul din care sunt realizate este unul, pe lângă prețios, destul de rezistent, aceste bijuterii trebuie să fie îngrijite corect pentru a putea fi păstrate chiar și zeci de ani. 

Factorii care contribuie la durabilitatea acestor bijuterii din aur se referă calitatea materialului utilizat, precum și supunerea unui proces de rodinarea a aurului. 

Ce este rodinarea aurului?   

Rodinarea este unul dintre cele mai simple procese la care sunt supuse bijuteriile din aur, prin care se oferă strălucire bijuteriilor, în special celor din aur alb. Avantajul acestui proces constă în faptul că aspectul aurului poate fi refăcut, oricând, fără nici un risc. 

În plus, acesta reprezintă un proces de placare a bijuteriilor realizate din aur  cu un strat de protecție de rodiu (un metal rezistent și nobil, similar platinei). În acest fel, bijuteriile beneficiază de mai multă protecție, păstrându-și totodată proprietățile.

Rodiul are o durabilitate foarte mare. Are rolul de a oferi protecție suplimentară și un efect de reflexie , datorită culorii sale alb-cenușie. De asemenea, prețul acestui metal prețios este de până la 25 de ori mai mare decât cel al aurului, fiind printre cele mai scumpe metale prețioase. 

Cum se realizează rodinarea aurului? 

Deși este un metal prețios foarte scump, rodiul nu poate fi utilizat pentru realizarea unor bijuterii, deoarece, în stare pură, acesta este foarte fragil. De aceea, este recomandat și utilizat numai pentru placarea bijuteriilor din aur, transferându-și proprietățile asupra acestora. 

Pentru realizarea acestui procedeu, se recomandă ca stratul de rodiu să fie unul mediu, care variază în funcție de tipul de bijuterie. De exemplu, în cazul placării unei brățări se recomandă o grosime de 0,75 până la un micron, iar în cazul unor cercei sau a unor pandantive, cu o grosime de 0,10 până la 0,50 microni.  

Avantajele și dezavantajele rodinării aurului 

Rodinarea este utilizată, în principal, în cazul bijuteriilor din aur alb sau din argint, oferindu-le acestora un aspect lucios, deschis la culoare. De asemenea, prin intermediul placării cu acest metal prețios, se previne apariția oxidării bijuteriilor, situații cu care se confruntă, în special, persoanele cu un PH al pielii destul de ridicat. 

Pe lângă aspectul îmbunătățit, rodiul oferă și o durabilitate mai mare bijuteriilor, astfel că devin mai rezistente la șocuri mecanice și zgârieturi. În plus, bijuteriile rodinate sunt hipoalergenice, deoarece acest metal nu conține nichel, principalul material la care oamenii pot avea reacții alergice. 

Totuși, există consemnări conform cărora au existat persoane care au dezvoltat alergie și la acest metal prețios. În acest fel, cei care se știu cu antecedente de acest fel trebuie să fie foarte atenți la alegerea bijuteriilor. Un alt dezavantaj constă în faptul că, fiind un placaj, acesta se curăță în timp, determinând replacarea periodică a bijuteriilor. 

Împărtășește-ți dragostea