Istoria cerceilor: originea și evoluția cerceilor

Share your love

Cerceii sunt unele dintre cele mai populare accesorii! Poți fi surprins să afli că istoria acestor bijuterii este una extrem de veche sau că, în Antichitate, doar bărbații au purtat cercei, fiind un simbol al statutului social. Există informații prețioase despre cercei pe care merită sa le cunoști, iar menționarea lor există chiar și în Biblie.

Care este istoria cerceilor? Află tot ce trebuie să știi despre originea și evoluția lor, din rândurile de mai jos!

Când au apărut cerceii?

Astăzi, ne gândim la o pereche de cercei din argint sau la modele din aur, mai scurte sau mai lungi. Însă, cum au apărut aceste podoabe fascinante? În timp ce unii cercetători consideră că prima pereche de cercei a fost descoperită în regiunea Mongoliei și că datează de peste 8000 de ani, alții sunt de părere că cerceii au apărut acum peste 5000 de ani și au fost descoperiți la Otzi, un bărbat supranumit și “Omul gheții”. Cercetătorii au observat că Otzi purtase toată viața cercei, date fiind găurile din urechi, dar și aspectul lobilor.

Cum se purtau cerceii în Egipt, Roma sau Grecia?

Se pare că cerceii au fost purtați, în primul rând, de bărbați, care erau deținători ai bogățiilor. Materiale precum aurul, argintul sau pietrele prețioase sunt cunoscute de mii de ani. Totodată, chiar și în Biblie există referințe despre cercei. Fiul lui Abraham i-a dăruit logodnicei sale un cercel de aur.

Regii sumerieni din orașul Ur, în Irakul de azi, purtau cercei, care semnificau importanța regalității și a puterii. Faraonii au fost reprezentați frecvent cu cercei în urechi sau cu lobii urechilor alungiți. De fapt, aceste accesorii reprezentau statutul social și îi ajutau pe cei bogați să se diferențieze de restul populației.

În Roma antică, aceste podoabe se purtau doar de către reprezentanții clasei inferioare, aceeași situație fiind menținută și în Grecia. Cerceii erau purtați în aceste regiuni și de către sclavi. Mai târziu, femeile care aveau un statut înalt încep să poarte cercei cu pietre prețioase, considerați bijuterii de lux.

Când au devenit cerceii cele mai populare accesorii?

Din antichitate și până în anii 1960, cerceii au suferit numeroase modificări. Însă, din această decadă, cerceii au devenit accesorii esențiale. Au apărut cerceii mari și opulenți, iar în anii 1970, s-au făcut remarcați cerceii delicați și simpli. Tot în acești ani, a început purtarea cerceilor în alte zone ale urechii, nu doar pe lob.

În 1980, bărbații au început să poarte din nou cercei, alături de femei. Modelele mari, în nuanțe îndrăznețe și într-un stil opulent au devenit prezenți, la prețuri accesibile tuturor. Din 1990, cerceii au fost încadrați în rândul bijuteriilor simple și clasice. Mai mult, a existat și o revenire a cerceilor prevăzuți cu pietre prețioase autentice.

Afinitatea oamenilor pentru cercei a crescut și mai mult după anii 2000. Au apărut nu doar cerceii din metale prețioase, ci și modele din lemn, metale, pene sau flori. În zilele noastre, cerceii sunt accesorii potrivite pentru bărbați și femei de toate vârstele, prezente într-o varietate de culori, modele, lungimi și stiluri.

Așadar, pe lângă factorul estetic, cerceii au fost folosiți de-a lungul timpului pentru a demonstra identitatea culturală, statutul sau bogăția, ori apartenența la un anumit trib. Astăzi, femeile și bărbații care aleg să poarte cercei se pot inspira din mii de modele, în funcție de preferințele lor în materie de bijuterii.

Ține cont de aceste informații utile, care te ajută să înțelegi originea și evoluția cerceilor! De la apariția primelor podoabe care au fost purtate în ureche și până în prezent, sunt mii de ani de evoluție. În tot acest timp, cerceii nu și-au pierdut popularitatea, fiind mai populari ca niciodată.

Împărtășește-ți dragostea