6 sfaturi pentru o igiena intima sanatoasa
Share your love
Cu totii am invatat regulile de baza ale igienei in timpul cresterii: spala-te pe maini dupa ce folosesti toaleta, foloseste deodorant in fiecare dimineata, poarta o pereche de lenjerie intima noua in fiecare zi si asa mai departe. Pe langa aceste practici zilnice de igiena, femeile trebuie, de asemenea, sa-si adapteze specificul igienei feminine pe masura ce inainteaza in varsta si mai ales cand incep sa treaca prin pubertate.
Din pacate, inca exista o multime de confuzii cu privire la ceea ce este sigur si sanatos atunci cand vine vorba de ingrijirea zonei intime. Asadar, iata cateva sfaturi privind igiena intima pentru a te ajuta sa ramai fresh, curata si sanatoasa!
- Mentine uscata zona intima
Vaginul produce in mod natural fluide pentru a crea un mediu sanatos pentru el insusi. Cu toate acestea, acumularea excesiva de umiditate in aceasta zona poate duce la infectii si la inmultirea bacteriilor. Este important, prin urmare, sa iei masuri pentru a elimina excesul de umiditate din zona intima. Aceste masuri includ:
- Purtarea lenjeriei de corp din bumbac si nu tesaturi care retin umiditatea, precum matasea;
- Schimbarea lenjeriei de corp sau a costumelor de baie ude sau transpirate;
- Schimbarea tamponului sau golirea cupei menstruale la fiecare 4-6 ore;
- Utilizarea de absorbante zilnice.
- Mergi la ginecolog cel putin de 2 ori pe an
Controalele regulate reprezinta un aspect esential al preventiei pentru toate femeile. Ar trebui sa iti faci o programare la ginecolog de 2 ori pe an pentru a te asigura ca esti la zi cu testele necesare si alte proceduri de examinare, cum ar fi testul Papanicolau, mamografiile si testele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala. Aceste vizite anuale sunt, de asemenea, o buna ocazie de a aborda orice intrebari sau preocupari pe care le-ai putea avea cu privire la sanatatea organelor reproducatoare.
- Renunta la produsele de igiena feminina parfumate
Medicii nu recomanda utilizarea produselor parfumate de igiena feminina, cum ar fi servetele parfumate, deodorante vaginale sau sapunuri parfumate pentru a mentine igiena zonei intime.
De fapt, aceste produse pot inrautati un dezechilibru minor si te pot predispune la infectii. Mai mult, utilizarea produselor de tip scrub poate duce la descuamarea pielii, ceea ce poate creste si mai mult riscul de infectii.
- Evita sa porti haine stramte
Cei mai multi experti recomanda purtarea de lenjerie intima confectionata din tesaturi respirabile, cum ar fi bumbacul. Purtarea hainelor stramte si a lenjeriei din tesaturi sintetice provoaca transpiratie din cauza circulatiei reduse a aerului.
Transpiratia si umiditatea excesiva pot duce la dezvoltarea bacteriilor, provocand infectii vaginale. Evita sa porti constant pantaloni din piele sau spandex. De asemenea, schimba-ti hainele dupa ce faci exercitii, dupa ce mergi la sala sau dupa orice activitate care te-ar putea face sa transpiri.
- Incearca produsele feminine cu pH echilibrat
Sapunurile si gelurile de dus obisnuite nu sunt concepute pentru a fi folosite in zona intima, deoarece au un nivel de pH conceput pentru suprafata pielii. Pielea are un pH de 5,5, in timp ce un nivel sanatos al pH-ului vaginal variaza intre 3,8 si 4,5. Folosirea sapunului obisnuit poate altera pH-ul vaginului si poate perturba echilibrul sau bacterian delicat care il mentine sanatos si il fereste de infectii. In schimb, incearca sa folosesti o solutie de spalare speciala destinata utilizarii in zona intima, care are un pH echilibrat. Daca nu stii ce produs sa alegi, cere sfatul medicului tau de familie sau al ginecologului.
- Evita folosirea manusilor sau a buretilor de baie
Igiena feminina nu necesita niciun echipament special – doar niste apa si o solutie cu pH echilibrat pentru spalare. Pielea din zona intima este foarte sensibila si poate fi iritata de materiale abrazive precum manusile sau buretii de baie. In plus, bacteriile tind sa se acumuleze si sa se dezvolte pe lucruri precum buretii si manusile si nu le vrei in apropierea zonei tale intime. Mainile tale sunt suficiente pentru a realiza o igiena personala corespunzatoare.
Multe femei se abtin sa vorbeasca sau sa impartaseasca sfaturi despre cum sa mentina igiena feminina. Cu toate acestea, este important sa stii lucrurile esentiale despre igiena vaginala pentru a-ti mentine tractul reproducator sanatos.
In concluzie, desi nu se vorbeste foarte deschis despre ea, igiena intima este extrem de importanta. Ignorarea problemelor asociate unei igiene intime deficitare poate duce la multe complicatii in viitor.
Sursa foto: Shutterstock.com