Hidroizolatie – ce este si pentru ce este?

Share your love

Fiecare casa sau apartament necesita protectie impotriva efectelor nocive ale apei si umiditatii. Iti explicam ce este hidroizolatia si unde trebuie facuta. De asemenea, iti prezentam diferite tipuri de hidroizolatii.

Ce este hidroizolatia?

Hidroizolatia este un strat protector aplicat pentru a proteja o anumita suprafata de umiditate. Tipurile de hidroizolatii sunt impartite in functie de proprietatile lor. Pentru protectie, in functie de necesitati, poti folosi mai multe tipuri de materiale.

Care sunt proprietatile hidroizolatiei?

Alegerea tipului potrivit de hidroizolatie depinde de aplicarea acestuia. Initial, trebuie luate in considerare urmatoarele puncte:

  • gradul de incarcare cu apa/umiditate intr-o locatie data,
  • cum se utilizeaza o cladire data si sarcinile rezultate,
  • tipul cladirii care trebuie asigurata si forma acesteia;
  • starea suprafetei protejate si orice alt factor care poate afecta izolatia.

Materialele folosite pentru hidroizolatie vor avea proprietati fizice diferite. Unele pot fi mai putin eficiente la temperaturi mai ridicate, iar altele la temperaturi mai scazute, de exemplu, vor fi mai fragile. 

Acest lucru se aplica in special vechiului tip de izolatie, asa-numitii lianti de asfalt. Capacitatea lor de a se proteja impotriva apei va fi, de asemenea, diferita. Prin urmare, ar trebui sa verifici intotdeauna cu atentie parametrii unei anumite izolatii. Poti afla detalii si pe blog.

Tipuri de hidroizolatii

Hidroizolatia poate fi impartita in doua tipuri principale. Etansare la umiditate pentru a proteja elementele subterane ale unei cladiri impotriva apei care nu exercita presiune. La randul sau, hidroizolatia impotriva apei este folosita pentru a le proteja impotriva apelor subterane sau pluviale, care in cazul unor probleme de drenaj se pot infiltra prin fundatie. In general, al doilea tip de hidroizolatie este mai universala. 

Hidroizolatie usoara (impotriva umezelii)

Hidroizolatia usoara este aplicabila numai pentru protectia partilor subterane ale cladirilor situate pe soluri permeabile. In practica, acest lucru se aplica in principal nisipului si pietrisului. De asemenea, nu ar trebui sa fie expusi la apele subterane.

Hidroizolatie medie (impotriva apei)

Hidroizolatia medie este utilizata pentru suprafetele expuse apei de ploaie. Permite scurgerea apei si previne infiltrarea prin suprafata acoperisului. De obicei, izolarea cu bitum si diverse tipuri de pasla pentru acoperis vor fi bine. Un tip specific de hidroizolatie medie este o folie lichida folosita in bai sau pe balcoane.

Hidroizolatie puternica (impotriva apei)

Se va folosi hidroizolatii puternice pentru a proteja toate tipurile de suprafete expuse apei la presiune ridicata. Izolarea fundatiilor in soluri slab permeabile trebuie sa fie de acest tip.

Materialul folosit pentru producerea lui trebuie sa fie puternic si foarte durabil. 

Împărtășește-ți dragostea