Proteză scheletata vs. proteză clasică. Ce varianta ţi se potriveşte? Ce îţi recomandă medicul dentist?
Share your love
Marea dilema a pacienţilor care suferă de edentaţii parţiale sau totale este aceea legată de proteză scheletata vs. proteză clasică, o decizie foarte dificilă a cărei soluţie este dată de medicii stomatologi care vin în întâmpinarea pacienţilor cu tratamente şi soluţii adaptate fiecăruia în parte.
Protetica este o parte a stomatologiei fundamentală, specializată în înlocuirea dinţilor lipsa şi a ţesuturilor orale moi sau dure absenţe. Protetica este un instrument extrem de valoros cu caracter terapeutic şi preventiv foarte ridicat. Protetica modernă oferă atât soluţii clasice cu proteze fixe, cât şi mobile, iar îngrijirea pacienţilor şi calitatea vieţii lor sunt mult îmbunătăţite.
De ce îşi pierd pacienţii dinții şi ce efecte are această pierdere?
Atunci când pacienţii au un singur dinte lipsa, aceştia trebuie să solicite tratament cât mai curând posibil, sub forma implantului sau punţilor dentare, în caz contrar dinții din apropiere încep să se deplaseze în zona lăsată liberă, lucru care va afecta estetică disfunctia masticatorie, iar muşchii feţei se lasă, osul maxilar se dezintegrează şi pacienţii au de suferit din mai multe puncte de vedere.
Pierderea dinţilor este cauzată de cariile dentare, de boala parodontală, dar şi de traume şi anomalii dentare. Dacă sunt pierduţi mai mulţi dinţi, cu siguranţă varianta de înlocuire cea mai des recomandată este cea a unei proteze.
Ce sunt protezele dentare şi de câte tipuri sunt acestea?
Protezele dentare reprezintă sisteme de dinţi artificiali care au rolul de a înlocui dintii naturali pierduţi din diferite motive. Specialiştii cabinetelor stomatologice pot recomanda proteze complete pentru a înlocui un segment întreg de dinţi lipsă sau proteze parţiale, pentru a înlocui unul sau mai mulţi dinţi lipsă. Acestea sunt realizate din scheletul protetic, din dinţi falşi şi gingie artificială, precum şi din elemente de sprijin şi de stabilizare.
Proteză scheletata este o formă de proteză dentară parţială, indicată pacienţilor care nu mai au o parte din dinții naturali. Aceasta se recomandă în situaţia în care situaţia clinică nu permite aplicarea unei punţi dentare fixe cimentate şi când nu există o cantitate suficientă de structură osoasă pentru implanturi, ori atunci când bugetul pacienţilor nu permite acest lucru.
Protezele scheletate pot fi simple sau cu mecanisme de legătură, cum ar fi capsele, culisele şi telescoapele, având o serie de avantaje vizibile, corectând trăsăturile fizionomice şi oferind plenitudine obrajilor şi buzelor, menţinând relaţia între maxilar şi mandibulă şi îmbunătăţind atât confortul, cât şi stabilitatea şi estetică.
Pe de altă parte, protezele clasice permit masticarea eficientă a alimentelor, previn apariţia afecţiunilor digestive şi ajuta la conservarea osos-articular. Acestea sunt folosite la pacienţii total edentaţi, reprezentand cea mai ieftină şi disponibilă soluţie pentru aceştia. Proteza clasică este special concepută ca să arate ca nişte dinţi naturali, fiind accesibilă financiar şi putând fi uşor de îndepărtat pentru curăţare şi periere.