Sparge barierele: 4 subiecte care nu ar trebui să mai fie tabu pentru femei

Share your love

În zilele noastre, este extrem de important ca femeile să aibă curajul de a-și împărtăși experiențele și de a aborda cât se poate de deschis anumite subiecte, considerate uneori tabu. În rândurile următoare, ne concentrăm pe patru subiecte pentru femei, care nu ar mai trebui să fie ocolite în lumea modernă în care trăim.

  1. Sistemul reproducător și provocările pe care le aduce

Sănătatea sexuală și reproducerea reprezintă aspecte fundamentale ale vieții fiecărei femei. Cu toate acestea, adesea, discuțiile despre astfel de lucruri sunt evitate și considerate nepotrivite. De exemplu, conversațiile despre opțiunile de contracepție ar trebui să fie la fel de naturale precum oricare alt aspect al vieții tale. De la administrarea de anticonceptionale, la alternativele non-hormonale, fiecare femeie merită să ia decizii informate, în funcție de nevoile și preferințele personale.

Totodată, este important ca stigmatul asociat bolilor cu transmitere sexuală (BTS) să fie eliminat, pentru a putea discuta sincer și deschis despre măsurile de prevenție și tratament. Cu toate acestea, alege să îți iei informațiile din surse avizate și, în cazul în care te confrunți cu motive de îngrijorare privind sănătatea ta intimă, adresează-te medicului tău.

  1. Sănătatea psihică

Sănătatea mintală rămâne adesea un subiect tabu din diverse motive, precum stigmatizarea constantă asociată problemelor psihice, presiunea socială de a părea puternic și lipsa generală de educație în domeniu. Primul pas în dărâmarea acestor bariere ar putea fi înțelegerea faptului că sănătatea psihică este la fel de importantă precum cea fizică. Nu este nicio rușine în a căuta ajutor, dacă te confrunți cu simptome de anxietate, depresie sau alte probleme de natură psihică, așa cum nu este rușinos nici să discuți deschis despre toate aceste neplăceri.

Vorbește cu persoanele apropiate despre sănătatea ta mintală și nu ezita să soliciți sprijinul unui medic sau al unui psihoterapeut, în cazul în care simptomele pe care le ai ajung să te copleșească.

  1. Experiența postpartum

Stările depresive sau anxioase din perioada postpartum sunt deseori considerate subiecte tabu, atât din cauza presiunii societății de a prezenta maternitatea într-o lumină idealizată, cât și din cauza temerilor de a exprima sentimente ce pot fi considerate neconvenționale. Pentru a putea depăși această prejudecată, poți începe prin a te informa încă din timpul sarcinii despre ce poate însemna experiența postpartum. Astfel, posibilele schimbări fizice, psihice și emoționale nu te vor mai lua prin surprindere și vei putea fi mai blândă cu tine, atunci când îți va fi mai greu.

Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca fiecare femeie să se confrunte cu aceste probleme în perioada de după naștere. Fiecare dintre noi are propriul mod de a reacționa în fața provocărilor maternității, însă nu este absolut nimic greșit în a vorbi despre asta ori în a cere ajutor din partea celor dragi sau a specialiștilor din domeniu.

  1. Corpul și imaginea de sine

Nu toate femeile arată la fel și niciuna dintre noi nu ar trebui să încerce să se încadreze într-un șablon, în ceea ce privește aspectul fizic. Fiecare femeie are un corp unic, care oglindește experiențe, trăiri și identități diferite, iar frumusețea se exprimă printr-o multitudine de forme, dimensiuni și culori. Atunci când vei rezista tentației de a respecta anumite standarde rigide, vei descoperi libertatea de a-ți iubi propriul corp exact așa cum este. Până la urmă, ce ar mai fi lumea, dacă toți am fi la fel?

Trăim într-o eră a dezvoltării și a informației, în care subiectele tabu nu își mai au locul, cu atât mai puțin în aspectele importante ale vieții noastre. Alege să depășești barierele impuse de generațiile anterioare și abordează cu încredere și sinceritate orice simți că te apasă. Dă glas gândurilor tale și, în acest mod, vei putea contribui la o lume mai sinceră.

Sursa foto: Shutterstock

Împărtășește-ți dragostea