Statul pe burtică – de ce este important și cum ajutăm bebelușul să stea în această poziție

Share your love

Statul pe burtică este esențial pentru bebeluși, pentru a învăța, a crește și a-și dezvolta sistemul muscular, scheletic și nervos. Află de ce este important statul pe burtică și ce modalități există pentru a face ca această activitate să fie cât mai distractivă.

Este recomandat să așezi bebelușul pe burtică de două-trei ori pe zi, timp de trei până la cinci minute, și să crești timpul cu câte 10 minute în fiecare lună. În prima lună, încearcă să determini bebelușul să stea câte 10 minute pe burtică, 20 de minute în a doua lună și așa mai departe până când împlinește șase luni și se poate rostogoli în ambele sensuri.

Cum ajuți bebelușul să stea pe burtică

  1. Așază-l pe pieptul tău

Momentele petrecute cu nou-născutul ghemuit pe pieptul tău și privindu-te pot fi considerate timp petrecut de burtică în primele zile. Poți începe această activitate încă din prima zi de viață. Asigură-te doar că partea superioară a corpului tău se află la un unghi de 45 de grade. Poți sta de vorbă cu cel mic, iar el va fi fascinat să te studieze. 

  1. Folosește elemente ajutătoare

Când bebelușul are două-trei săptămâni, poți începe să faci lucrurile mai distractive. Așază pieptul bebelușului pe perna de alăptare sau pe un prosop de plajă rulat, la un unghi de 30 până la 45 de grade, astfel încât să-și poată duce brațele în față pentru a începe să se sprijine. 

Există, de asemenea, jucarii bebelusi care îi stimulează să se uite în sus și să se ajute de mâini și de mușchii gâtului pentru a menține o poziție ridicată. Așză o jucărie în fața copilului pentru a-l încuraja să o atingă și să se deplaseze înainte.

  1. Transformă statul pe burtică într-un moment distractiv

În jurul vârstei de trei sau patru luni, bebelușul poate sta pe burtică fără niciun fel de recuzită. Așază-te pe podea, față în față cu piticul, astfel încât să te poată vedea. De asemenea, poți folosi o oglindă mică la un unghi de 45 de grade, astfel încât bebelușul să fie motivat să-și vadă propria față. Orice fel de model, în special alb-negru, este distractiv din punct de vedere vizual. 

Folosește mingea de exerciții pentru a așeza bebelușul  cu burtica în jos pe ea. În timp ce ții o mână fermă pe el pentru a nu aluneca, rostogolește mingea ușor înapoi și înainte și dintr-o parte în alta. Această mișcare ajută bebelușul să conștientizeze locul în care se află corpul în raport cu mediul înconjurător. 

Poți sta pe podea, cu picioarele întinse și cu pieptul bebelușului lipit de picioarele tale. Vorbește, cântă și masează-i spatele. Acest lucru îl va ajuta să se liniștească și să stea mai mult timp pe burtică.

  1. Poziția „Avionul”

Întinde-te pe spate, cu genunchii până la piept și ține bebelușul cu fața spre tine, cu micul lui corp pe tibiile tale. Ține-i pieptul fixat pe picioarele tale și lasă-i brațele libere. Pentru această activitate este important ca bebelușul să aibă un bun control al capului, așa că cel mai bine este să aștepți până când are două sau trei luni. Cu siguranță, va râde și va chicoti în timp ce vă prefaceți că zburați. 

La ce ajută statul pe burtică

Pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 luni, statul pe burtică îi ajută să-și dezvolte controlul gâtului. Timpul petrecut astfel ajută la dezvoltarea mușchilor de care vor avea nevoie cei mici pentru a se rostogoli, a se așeza, a se târî și a merge. 

Bebelușii mai mari, de 4-7 luni, ar trebui să petreacă în continuare ceva timp supravegheat pe burtică, chiar dacă se pot rostogoli și pot sta în șezut cu puțin ajutor. Timpul pe burtică îi ajută să exerseze ridicarea capului și a pieptului, îndreptându-și brațele. Acest lucru întărește mușchii brațelor, pieptului și spatelui.

De asemenea, statul pe burtică îi ajută pe bebelușii care au o afecțiune a gâtului numită torticolis. Mușchii încordați ai gâtului împiedică bebelușul să își întoarcă bine capul. 

Așadar, dacă bebelușului nu pare să îi placă timpul petrecut pe burtică, adaugă puțină varietate. Cântă, pune jucării în apropiere, așază-te și tu pe burtă în fața lui și nu renunța! Statul pe burtică este important, iar unii bebeluși au nevoie doar de puțin timp în plus pentru a se obișnui.

Sursa foto: Shutterstock.com

Împărtășește-ți dragostea