Ce este malnutritia la bebelusi si cum poate fi hranit corect copilul?

Share your love

Malnutritia (nutritia deficitara) este o problema ascunsa care afecteaza din ce in ce mai multi copii si adulti in fiecare an. Poate lovi chiar si pe cei mai tineri membri ai populatiei: bebelusi si copii. 

Sugarii, copiii si adolescentii se numara printre cei care prezinta cel mai mare risc de malnutritie, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). OMS recomanda parintilor sa profite  la maximum de nutritia copilului in primele 1000 de zile – de la conceptie pana la a doua zi de nastere a copilului, astfel incat acesta sa se dezvolte corect. Hipp este una dintre formulele recomandate in cazul copiilor malnutriti deoarece contine toti nutrientii de care acestia au nevoie.

Cauzele malnutritiei la sugari si copii mici

Malnutritia nu este o boala sau o tulburare de metabolism. Este un semn ca un bebelus sau un copil este subnutrit si nu poate creste sau nu poate lua suficient in greutate.

Exista adesea o perceptie gresita ca malnutritia inseamna ca un copil nu primeste suficiente elemente nutritive. Acesta poate fi cu siguranta un aspect al problemei de sanatate, dar malnutritia apare atunci cand un copil nu primeste nutritia potrivita pentru a putea creste normal. 

Acest lucru se poate fi cauzat de faptul ca nu primeste suficiente calorii sau ca nu este masurata corect cantitatea de lapte pe care bebelusul o primeste. De asemenea, caloriile sunt limitate pentru a evita cresterea in greutate, ingrijitorii nu observa semnele de foame sau exista o lipsa de fonduri pentru a cumpara suficienta mancare pentru familie. 

O alta cauza poate fi faptul ca bebelusul nu asimileaza mancarea corect.Copiii pot avea dificultati in a asimila caloriile ingerate din mai multe motive. Acestea ar putea fi probleme medicale severe sau cronice, cum ar fi prematuritatea sau bolile cardiace congenitale.

Potrivit specialistilor, unii copii pot dezvolta o aversiune pentru hranire care provoaca malnutritie. Aceasta inseamna ca nu vor sa manance deoarece problemele de sanatate, tratamentele medicale sau chiar modificarile dietei ii fac sa evite sa manance. Indiferent care ar fi problema, este foarte important ca parintii sa tina tot timpul legatura cu medicul.

Împărtășește-ți dragostea