boala

Cea mai grava boala psihica

Share your love

Introducere

Exista o multime de boli psihice care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Unele sunt mai usoare, altele sunt mai severe. Cea mai grava boala psihica este schizofrenia. Schizofrenia este o boala mentala grava care poate afecta destul de puternic persoana afectata si poate avea consecinte grave asupra starii psihice si sociale a persoanei. Acest articol prezinta schizofrenia si cum aceasta afecteaza persoana afectata, modul in care poate fi tratata si aspectele sociale si stiintifice legate de aceasta afectiune.

Definitie

Schizofrenia este o tulburare psihica grava care poate afecta serios calitatea vietii unei persoane. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin simptome de schimbare in emotii si comportament, care pot afecta capacitatea unei persoane de a gandi, de a simti si de a interactiona cu ceilalti. Aceasta boala este extrem de complexa si poate varia in severitate si simptome de la caz la caz.

Simptome

Simptomele schizofreniei pot fi diferite si poate fi dificil de identificat exact cauza simptomelor. Unele simptome comune ale schizofreniei includ: delir, halucinatii, vorbire incoerenta sau schimbata, schimbari in comportamentul social sau schimbari in nivelul activitatii, dificultati in a lua decizii sau concentrarea, izolarea sociala sau sentimente de paranoia sau suspiciune. De asemenea, persoanele afectate de schizofrenie tind sa aiba sentimente profunde de depresie si anxietate.

Diagnostic

Diagnosticul schizofreniei implica o evaluare minutioasa a simptomelor, istoricul medical si istoricul familial. Medicul poate efectua un examen fizic si poate recomanda teste de laborator sau imagistica pentru a exclude alte cauze ale simptomelor. In plus, medicul poate evalua semnele si simptomele pentru a se asigura ca acestea se incadreaza in criteriile DSM-5 pentru diagnosticul de schizofrenie.

Tratament

Tratamentul schizofreniei poate varia de la caz la caz si poate include medicatie, terapie cognitiv comportamentala, terapie ocupationala si interventii de sustinere sociala. Medicamentele utilizate in tratamentul schizofreniei sunt numite antipsihotice si sunt utilizate pentru a ajuta la controlul simptomelor schizofreniei si pentru a preveni recidivele. Terapiile pot ajuta la imbunatatirea abilitatilor de comunicare si socializare si la prevenirea recaderii. Interventiile de sustinere sociala, cum ar fi grupurile de sprijin si serviciile de consiliere, pot oferi persoanelor afectate suport emotional si resurse pentru a se adapta la conditiile de viata cu schizofrenie.

Aspecte sociale si stiintifice

Schizofrenia afecteaza foarte mult calitatea vietii persoanelor afectate si a familiilor acestora. Schizofrenia poate avea un impact major asupra modului in care persoana afectata se poate relaționa cu ceilalti, cum poate functiona in societate si cum se poate adapta. Schizofrenia poate fi, de asemenea, extrem de costisitoare atat pentru persoana afectata, cat si pentru sistemul sanitar, datorita tratamentului costisitor si a pierderilor in productivitate. Pe scara mai larga, schizofrenia poate avea un impact profund asupra societatii prin costurile socio-economice si sanitare pe care aceasta le genereaza. Se estimeaza ca schizofrenia este responsabila pentru aproximativ 1% din toate costurile medicale din intreaga lume.

Concluzie

Schizofrenia este cea mai grava boala psihica si poate avea un impact major asupra persoanei afectate si a familiei acesteia. Exista tratamente disponibile pentru schizofrenie, cum ar fi medicamente si terapii, dar costurile socio-economice sunt foarte mari. Este esential ca medicii sa cunoasca simptomele schizofreniei si sa poata recunoaste aceasta boala la o persoana pentru a putea sa o trateze si sa o ajute sa-si imbunatateasca calitatea vietii.

Împărtășește-ți dragostea