Cea mai simpla solutie pentru un zambet impecabil

Share your love

Nu, nu ma refer la filtrele de pe Instagram si TikTok, caci din pacate ele nu te pot insoti in viata reala. Ma refer la o solutie mai simpla, minim invaziva, de durata si care nu da gres: aplicarea fatetelor dentare.

Ce sunt fatetele dentare?

Din punctul de vedere al specialistului, fatetele dentare sunt incluse in categoria solutiilor protetice. Din punctul de vedere al beneficiarului, ele sunt o metoda de a garanta morfologia, functionalitatea si estetica zambetului tau. Poti apela la solutia fatetelor dentare daca ai dinti ingalbeniti, patati, nealiniati sau prea spatiati pentru a obtine, la final, un zambet de invidiat.

Exista mai multe tipuri de fatete dentare?

Da, exista mai multe tipuri de fatete dentare, care pot fi clasificate in functie de materialele din care sunt realizate sau de modul de aplicare.

Din punctul de vedere al materialelor, optiunile sunt:

  • Fatete dentare din ceramica, durabile, cu un aspect natural si care adera foarte bine pe suprafata smaltului;
  • Fatete dentare din compozit, care pot fi folosite provizoriu, de proba;
  • Fatete dentare din zirconiu, durabile si rezistente, dar cu o paleta limitata de nuante.

Din punctul de vedere al modului de aplicare, exista doua categorii de produse:

  • Fatete dentare no prep, care se aplica fara o pregatire prealabila a dintilor;
  • Fatete dentare cu preparatie, care impun slefuirea unui strat superficial din structura dintelui. 

Care sunt avantajele si dezavantajele fatetelor dentare?

Pe lista celor mai importante avantaje sunt mentionate:

  • Estetica danturii, imbunatatita rapid;
  • Fatetele dentare nu se pateaza;
  • Sunt rezistente pana la 15-20 ani;
  • Ofera o protectie pentru smalt si reduc sensibilitatea dentara.

Dintre dezavantaje, cel mai frecvent se vorbeste despre:

  • Faptul ca este o procedura ireversibila in urma careia culoarea dintilor nu va mai fi modificata;
  • Alterarea fatetei impune schimbarea acesteia.

Rutina de ingrijire orala difera dupa montarea fatetelor dentare?

Aplicarea fatetelor dentare nu schimba semnificativ rutina de ingrijire orala. Recomandarile standard referitoare la periajul de minim doua ori pe zi si la efectuarea de vizite regulate la stomatolog, din sase in sase luni, se mentin.

Periuta de dinti trebuie sa aiba perii moi, ca sa nu raneasca gingiile. Folosita corect, periuta dentara clasica sau electrica reprezinta baza igienei orale.

O pasta de dinti de buna calitate trebuie sa contina enzime si fluor, pentru a proteja impotriva bacteriilor daunatoare si pentru a stimula activitatea enzimatica a salivei, care descurajeaza formarea filmului bacterian.

Folosirea apei de gura este o etapa esentiala in igienizarea orala, mai ales pentru zonele mai greu accesibile. Se recomanda apa de gura fara lauril sulfat de sodiu (SLS). Multi stomatologi prefera variantele care contin clorhexidina, pentru efectul antiseptic al acesteia. In plus, odata ce ti-ai montat fatetele dentare, riscul de patare sau ingalbenire a danturii dispare.

Dusul bucal si ata dentara sunt doua metode care se completeaza reciproc, esentiale pentru curatarea adecvata a spatiilor interdentare, unde adeseori periajul nu este destul de eficient. Chiar daca montarea fatetelor nu impune masuri de igiena suplimentare, este important sa le respecti ca la carte pe cele de baza, recomandate.

Exista alte elemente pe care ar trebui sa le iau in considerare in legatura cu fatetele dentare?

Decizia de montare a fatetelor dentare ar trebui sa fie una informata, deoarece este ireversibila.

Multi pacienti sunt ingrijorati de procesul de slefuire a dintilor, care are loc inainte de cimentarea fatetelor. Acesta este superficial si nu afecteaza suprafata dentara. Pe de alta parte, in primele ore dupa aplicare, este posibil sa existe o usoara sensibilitate dentara. In primele zile poate aparea o reactie inflamatorie gingivala, pana la obisnuirea tesuturilor cu fatetele.

Procesul de slefuire este, in general, urmat de aplicarea unor fatete provizorii, detasabile, care sa protejeze suprafata dintilor. E o procedura standard, care nu ar trebui sa te ingrijoreze in nici un fel.

Fatetele dentare se aplica pe minim 8-10 dinti pe fiecare arcada, cei care sunt cei mai vizibili. In cadrul discutiei prelabile cu medicul stomatolog, stabiliti daca este cazul ca fatetarea sa se extinda si la restul danturii si care sunt costurile totale asociate acestei initiative. 

Considerate o solutie practica pentru corectarea, din punct de vedere estetic, a suprafetelor dentare neregulate, fatetele dentare sunt la indemana oricarui pacient. Daca esti nemultumit de aspectul danturii tale, programeaza o consultatie si discuta cu medicul tau stomatolog despre aceste lucruri. 

Sursa foto: Shutterstock

Împărtășește-ți dragostea