Cum scăpăm de gingivită?
Share your love
Gingivita este o formă obișnuită și ușoară de boală a gingiilor (boală parodontală) care provoacă iritații, roșeață și umflături (inflamații) ale gingiei, partea gingiei din jurul bazei dinților
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară. Obiceiuri bune de sănătate orală, cum ar fi periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și efectuarea controalelor dentare regulate, pot ajuta la prevenirea și inversarea
Dacă observați orice semne și simptome de gingivită, programați o întâlnire cu medicul dentist. Cu cât căutați mai repede îngrijire, cu atât mai mari sunt șansele de a inversa daunele cauzate de gingivită și de a preveni progresia acesteia în parodontită.
Gingivita este frecventă și oricine o poate dezvolta.
Cauze și simptome ale gingivitei
Mulți oameni nu știu că au boli ale gingiilor. Cu toate acestea, următoarele pot fi simptome ale bolii gingivale:
· gingii roșii, umflate
· gingii care sângerează când vă spălați sau folosiți ața dentară
· gingiile care s-au îndepărtat de dinți
· schimbare a modului în care se potrivesc dinții când mușcați ( malocluzie )
· durere la mestecat
· dinți sensibili
· respirație urât mirositoare care nu dispare după ce te speli pe dinți
Care sunt cauzele?
· Obiceiuri slabe de îngrijire orală
· Fumatul
· Bătrânețea
· Gură uscată
· Nutriție slabă, inclusiv deficit de vitamina C
· Modificări hormonale, cum ar fi cele legate de sarcină, ciclul menstrual sau utilizarea pilulelor contraceptive
· Genetica
Sarcina poate agrava gingivita ușoară, în principal din cauza modificărilor hormonale. Unele femei însărcinate pot contribui, fără să știe, la problemă, neglijând igiena orală, deoarece se simt greață dimineața. De asemenea, în timpul sarcinii, o iritație minoră, adesea acumularea de tartru sau un dinte restaurat, cu o margine aspră, poate provoca o creștere moale, roșiatică, asemănătoare luminoase a țesutului gingival, numită tumoră de sarcină.Țesutul umflat sângerează ușor dacă este rănit și poate interfera cu mâncarea.
Menopauza poate provoca gingivita descuamativă, o afecțiune slab înțeleasă și dureroasă care apare cel mai frecvent la femeile aflate în postmenopauză. În această stare, straturile exterioare ale gingiilor sângerează ușor și se separă de țesutul subiacent (descuamat), expunând terminațiile nervoase. Straturile exterioare ale țesuturilor gingivale pot fi frecate cu un tampon de bumbac sau suflate cu o seringă de aer pentru dentist.
Cum să previi gingivita?
Bună igienă orală. Asta înseamnă să vă spălați dinții timp de două minute, cel puțin de două ori pe zi – dimineața și înainte de culcare – și să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. Mai bine, spălați-vă după fiecare masă sau gustare sau așa cum vă recomandă medicul dentist. Ața dentară înainte de periaj vă permite să curățați particulele de alimente și bacteriile slăbite.
Vizite dentare regulate. Consultați-vă periodic medicul dentist sau igienistul dentar pentru curățări, de obicei la fiecare șase până la 12 luni. Dacă aveți factori de risc care vă cresc șansele de a dezvolta parodontită – cum ar fi gura uscată, administrarea anumitor medicamente sau fumatul – este posibil să aveți nevoie de curățare profesională mai des
Bune practici de sănătate. Practici precum alimentația sănătoasă și gestionarea zahărului din sânge dacă aveți diabet sunt de asemenea importante pentru a menține sănătatea gingiilor.